Svet

Izrael upozorava: Ako pošaljete skriveno naoružanje Siriji, naša ste meta

Nakon što je Siriju zadesio katastrofalni zemljotres u zemlju stiže humanitarna pomoć, a iz Izraela stižu poruke da će skriveno naoružavanje biti sprečeno
Izrael upozorava: Ako pošaljete skriveno naoružanje Siriji, naša ste meta© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Bilo kakvo oružje koje Iran bude pokušao da šalje Siriji pod maskom humanitarne pomoći usled razornog zemljotresa naći će se na meti Izraela, rekao je neimenovani izraelski vojni zvaničnik za saudijski list "Elaf", a preneo "Džeruzalem post".

Ovaj neimenovani zvaničnik dodao je da postoje obaveštajni podaci koji ukazuju da Iran namerava da iskoristi krizu za slanje oružja i opreme Hezbolahu i Siriji.

Osvrnuo se na tvrdnje da je Izrael spreman da pruži humanitarnu pomoć Siriji, rekavši da Izrael nije dobio takve zahteve i da su izveštaji naizgled objavljeni kako bi se Izrael gurnuo u pitanja koja "nemaju nikakve veze sa tim".

Prema njegovim rečima, Izrael je spreman da pruži pomoć gde god je to potrebno, ako za to dobije zahtev.

Nekoliko iranskih aviona sa humanitarnom pomoći stiglo je u Siriju u danima nakon zemljotresa. Hezbolah i militanti u Iraku koje podržava Iran takođe su se pridružili humanitarnim naporima u Siriji posle katastrofe.

Poslednji navodni izraelski vazdušni napad na Siriju prijavljen je krajem januara, kada je konvoj kamiona koji je prelazio iz Iraka u Siriju pogođen vazdušnim napadima. Konvoj je navodno nosio oružje sakriveno među hranom i drugim proizvodima, navodi se u izveštaju "Elafa".

image