Svet

Otkriveno: Tajna operacija Poljske u Ukrajini

Posebna jedinica bavila se deminiranjem područja sa kojih su se ruske trupe povukle
Otkriveno: Tajna operacija Poljske u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Poljski policajci su pet meseci učestvovali u strogo poverljivoj misiji u Ukrajini, otkriva portal "Virtuelna Poljska". Naime, njih 98 je radilo na deminiranju područja sa kojih su se Rusi povukli.

Misija je počela nakon prošlogodišnjeg poziva Ukrajinaca članovima grupe ATLAS koja povezuje specijalne antiterorističke jedinice Evropske unije, a zahtev se odnosio na slanje pirotehničara u Ukrajinu kako bi deminirali zemlju.

Reč je, piše poljski sajt, o mestima sa kojih se Rusija povukla, a na koja je bilo nemoguće vratiti se jer su minirana ili opasna zbog posledica žestokih borbi.

Problem je u tome što ukrajinska vojska nema dovoljno deminera da se izbori sa tim problemom, a to ne mogu da urade ni vojni demineri iz NATO-a jer bi se to smatralo provokacijom Rusije.

Od svih članica ATLAS-a, na apel Ukrajinaca odazvala se samo Poljska, pošto su druge zemlje odlučile da je misija u ratom razorenoj zemlji suviše opasna, navodi "Virtuelna Poljska".

U leto 2022. godine, odlukom ministra unutrašnjih poslova i uprave, formiran je Humanitarni kontingent policije koji čine službenici Samostalnih antiterorističkih jedinica policije, a u Ukrajinu su otišli samo dobrovoljci.

Mogli su da se prijave pirotehničari i bolničari koji bi brinuli o borbenim timovima koji su štitili pripadnike poljske misije. 

Posle obuke i dogovora sa ukrajinskom stranom, kontingent od 98 pripadnika napustio je Poljsku početkom oktobra.

Misija je prvobitno trebalo da traje tri meseca. U decembru je, međutim, produžena za još dva. 

Ubrzo se pokazalo da su morali da deluju de fakto u ratnim uslovima, piše poljski sajt. Radove su svako malo prekidale uzbune za protivvazdušnu opasnost. Poljska grupa je preživela 129 navodnih napada ruskih raketa i dronova.

Jedan od prvih zadataka pirotehničara bio je da očiste područje jednog od aerodroma u blizini Kijeva, gde je uklonjeno ukupno 2.000 opasnih predmeta. 

U okolini Kijeva poljski pirotehničari su neutralisali i zamke koje su Rusi navodno ostavili u napuštenim zgradama, a radili su i na mestu teških borbi kod Dnjepra gde su neutralisali granate, rakete i napušteno oružje.

Poljski tim je očistio više od 17.500 metara puteva, a tokom pet meseci nijedan član nije povređen. 

Prethodnih nedelja, Poljska je donela odluku da okonča misiju, na šta su, između ostalog, uticali i obaveštajni podaci o planiranoj ofanzivi Rusije.

Svi pripadnici tima iz Poljske ove nedelje su se bezbedno vratili u svoju zemlju.

image