Svet

"Skaj njuz": U Britaniji maltretiraju i liberalne Ruse, žrtve rusofobnih napada čak i deca

Žrtve napada, prema istraživanju britanskog medija, bila su i deca osnovnoškolskog uzrasta
"Skaj njuz": U Britaniji maltretiraju i liberalne Ruse, žrtve rusofobnih napada čak i decaGetty © Carl Court

Prema istraživanju "Skaj njuza" na teritoriji Velike Britanije dogodilo se više desetina etnički motivisanih napada iz mržnje prema ruskim državljanima od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Žrtve napada bili su Rusi, oni za koje se sumnja da su Rusi, ali i deca koja pohađaju osnovnu školu.

Policijske ispostave u Engleskoj primećuju da je broj rusofobnih ispada i napada na Ruse više nego udvostručen u prošloj godini u poređenju sa 2021. godinom. Eksperti upozoravaju da će broj evidentiranih krivičnih dela verovatno biti "vrh ledenog brega", jer mnogi ostaju neprijavljeni, a očekuje se da će se porast nastaviti za vreme trajanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruski kuvar Aleksej Zimin kaže da njegov restoran u Londonu dobija pretnje uprkos tome što je on lično protivnik SVO.

Samo zato što je Rus, ljudi su mu govorili: "Vi, ruske svinje" i "Treba da zatvorite restoran ili ćemo mi to da uradimo", a jednom prilikom je i policajac poslat u njegov lokal jer je opasnost sa kojom se suočavao bila očigledna.

Ziminov restoran donirao je oko 30.000 funti Crvenom krstu za ukrajinske izbeglice, navodi se u istraživanju britnskog medija.

Deca žrtve antiruske histerije

Humanitarna organizacija "Podrška žrtvama" saopštila je da je videla "navalu" antiruskih zločina iz mržnje u prvim nedeljama Specijalne vojne operacije u Ukrajini, uključujući incidente "zastrašivanja iz mržnje" u školama.

Neke žrtve su bile osnovnoškolskog uzrasta, dodaje se.

Beka Rozental, koja se bavi zločinima iz mržnje u ovoj humanitarnoj organizaciji rekla je za "Skaj njuz" sa čime se najčešće susretala.

"Prilično često se deci i odraslima govori: 'Vratite se kući'".

Iako je tokom rada na podršci žrtvama videla slučajeve koji su uključivali "antiukrajinsku retoriku", ona je istakla da su žrtve uglavnom Rusi, kao i oni iz drugih zemalja za koje se pogrešno verovalo da su Rusi.

Profesor krivičnog prava i kriminologije na Univerzitetu u Saseksu Mark Volters rekao je da "događaji okidači", poput SVO, dovode do porasta određenih vrsta zločina iz mržnje. Volters je upozorio da se zločini iz mržnje premalo prijavljuju, dodajući: "Iako mislim da će brojke definitivno pokazati da je došlo do naglog porasta, ne sumnjam da će to verovatno biti samo vrh ledenog brega."

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije rekao je za "Skaj njuz" da je zločin iz mržnje pošast za zajednice širom zemlje, ali da ne odražava vrednosti moderne Britanije.

"Dok će porast slučajeva verovatno biti u velikoj meri vođen poboljšanjima u policijskim evidencijama, ovo su teški zločini i očekujemo da policija u potpunosti istraži ove napade mržnje i da se pobrine da kukavice koje ih počine osete punu snagu zakona", poručeno je iz britanskog MUP-a.

Na drugoj strani, nisu sve policijske ispostave želele da dostave podatke o napadima na Ruse. No, oni koji jesu, zabeležili su da su napadi uglavnom verbalni, ali da je dolazilo i do fizičkih napada, kao i do uništavanja lične imovine, ne samo Rusa, već i onih za koje su napadači mislili da su ruske nacionalnosti.

Ovim povodom oglasila se i Ruska ambasada u Velikoj Britaniji koja zahteva da London prestane da promoviše rusofobnu propagandu zbog porasta broja zločina motivisanih etničkom mržnjom protiv ruskih građana u toj državi.

Istraga "Skaj njuza" zaslužuje pozitivnu ocenu i punu pažnju, navedeno je iz ambasade.

"Ono što se dešava smatramo sramnom stranicom moderne istorije Velike Britanije. Sigurni smo da bi sve navedeno, da se slučaj odnosio na druge nacionalnosti i etničke grupe, britanske vlasti i društvo odmah i nedvosmisleno osudili kao niz nečuvenih zločina iz mržnje i da bi rezultirali naslovnim stranicama britanskih mediji odavno", istakli su u saopštenju iz ambasade Ruske Federacije.

Dodali su da zahtevaju da se sprovede sveobuhvatna i kredibilna istraga svih incidenata iz mržnje prema Rusima i onima koji govore ruski jezik i da svi odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

"Pozivamo britanske vlasti, međunarodne i nacionalne organizacije za ljudska prava da ne zanemare trend koji otkriva 'Skaj njuz' brzi rast svakodnevne rusofobije u Velikoj Britaniji", zaključuju iz ambasade dodajući da se pozivaju na poštovanje međunarodnih obaveza i deklaracija o ljudskim pravima.

image
VV inauguration
banner