Svet

"Volstrit džornal": Bajden obuzdavao antirusku politiku baltičkih zemalja

Baltičke zemlje postale su preglasne u svojoj rusofobiji, pa je zbog toga reagovao i američki predsednik
"Volstrit džornal": Bajden obuzdavao antirusku politiku baltičkih zemalja© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Bliski saveznici Ukrajine u Istočnoj Evropi sekiraju se zbog toga što u pojedinim zapadnim prestonicama veruju da bi Ukrajina u nekoj fazi trebalo da se pripremi za pregovore sa Kremljom. Njihova zabrinutost postala je toliko glasna da je tokom nedavne posete Varšavi, čak i američki predsednik Džozef Bajden morao da reaguje i da stišava njihovu rusofobiju.

On je, kako saznaje "Volstrit džornal", pokušao da obuzda preteranu antirusku politiku baltičkih država.

"Na marginama nedavne Bajdenove posete Varšavi, američki predsednik je vršio pritisak na baltičke lidere zbog njihovih čestih poziva da Rusija bude poražena u Ukrajini", kaže dobro obavešteni sagovornik lista.

Bajdenov nastup, međutim, naveo je lidere Litvanije, Letonije i Estonije da se zapitaju veruje li uopšte Vašington da je pobeda Ukrajine realan cilj.

"Volstrit džornal" podseća i da je Bajden nedavno poručio da bi se teret razrešenja sukoba u bliskoj budućnosti mogao prebaciti na diplomatiju.

U govoru u parlamentu pre odlaska u Vašington, nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je Bajdenovu izjavu da "pravednog mira ne može biti, ako bi to značilo potčinjavanje Ukrajine Kremlju".

Šolc je dodao da Nemačka i njeni partneri pokušavaju da obezbede bezbednosne garancije koje bi mogle da pomognu da se postigne "pravedni mir pod uslovima Ukrajine".

image