Svet

Trgovinska razmena Kine i SAD opala za 17 odsto

Kina je smanjila uvoz američke robe tokom januara i februara ove godine za 21,8 odsto, dok je Amerika smanjila uvoz kineske za svega 5 odsto
Trgovinska razmena Kine i SAD opala za 17 odstowww.globallookpress.com © Cfoto

Trgovinska razmena Kine i Sjedinjenih Američkih Država opala je za 17,4 odsto tokom prva dva meseca ove godine, saopštila je danas glavna carinska uprava Kine.

Ukupna vrednost trgovinske saradnje dveju zemalja iznosila je 101,847 milijardi američkih dolara za januar i februar, navodi se u zvaničnim podacima. 

Uprkos tome što trgovina Pekinga i Vašingtona opada, SAD ipak ostaju jedan od tri glavna trgovinska partnera Kine, pored Evropske unije i Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN).

Izvoz kineske robe u SAD opao je za 5 odsto, dok je Kina tokom prva dva meseca uvezla znatno manje robe koja dolazi iz SAD - ovaj uvoz opao je za 21,8 odsto u poređenju sa podacima iz istog perioda prošle godine. 

Trgovinska razmena dveju država na kraju 2022. godine zabeležila je veoma mali, gotovo neprimetan rast od 0,6 odsto.

U skladu sa pogoršanjem američko-kineskih političkih odnosa, poslednji podaci pokazuju da opada i njihova trgovinska razmena.  

Vašington je Peking označio za jednog od glavnih neprijatelja, dok Kina mesecima upozorava na neprijateljske izjave američke strane i poziva SAD da ne ometaju razvoj Kine.

Dalje mešanje SAD u spor oko statusa Tajvana za Kinu bi mogao da predtsavlja prelazak crvene linije, koju Peking neće tolerisati, poručio je danas kineski zvaničnik. 

U isto vreme, Rusija i Kina jačaju svoje partnerstvo. Lideri dveju zemalja Vladimir Putin i Si Đinping više puta su isticali čelično prijateljstvo dve države, a Moskva je poslednjih godina ukazivala na to da njihovi odnosi nikada nisu bili na tako visokom nivou.

Ni trgovinsko-ekonomski odnosi nisu odstupili od dinamike političkih odnosa.

Peking je danas objavio podatak da je trgovinska razmena Kine i Rusije za januar i februar 2023. godine porasla za čak 25,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. To pokazuje da dve zemlje posluju bolje nego pre početka Specijalne vojne operacije.

image