Svet

Peking: Nevidljiva ruka produžava rat u Ukrajini; SAD pokušavaju da obuzdaju Kinu

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang kaže da odnosi Moskve i Pekinga ne predstavljaju pretnju za druge zemlje
Peking: Nevidljiva ruka produžava rat u Ukrajini; SAD pokušavaju da obuzdaju Kinu© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Čini se da ukrajinsku krizu vodi neka "nevidljiva ruka" koja se zalaže za odugovlačenje i eskalaciju sukoba, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

"Nevidljiva ruka koristi ukrajinsku krizu u cilju određenih geopolitičkih agendi. Sukob, sankcije i pritisci neće rešiti problem. Proces mirovnih pregovora treba da počne što je pre moguće uz poštovanje legitimnih bezbednosnih problema svih strana", rekao je Ćin novinarima na marginama godišnjeg zasedanja parlamenta u Pekingu, prenosi AP.

Kineski ministar je takođe saopštio da njegova zemlja nije isporučivala oružje ni jednoj strani u ukrajinskom sukobu, u trenutku kada američki zvaničnici govore o neodređenim "posledicama" po Peking, ako pošalje pomoć u naoružanju Rusiji.

"Nismo u sukobu i ne obezbeđujemo oružje ni jednoj strani. Dakle, na osnovu čega diskusija o krivici, sankcijama i pretnjama Kini? Ovo je apsolutno neprihvatljivo", naglasio je Ćin.

On je dodao da je politika Vašingtona prema Kini "potpuno odstupila od racionalnog i zdravog puta", prenosi AP.

"SAD se angažuju u suzbijanju i obuzdavanju Kine, a ne u fer konkurenciji zasnovanoj na pravilima, rekao je ministar inostranih poslova i dodao da su odnosi između dve supersile godinama bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i rat u Ukrajini, ali su se pogoršali nakon kontroverze oko balona za koji su SAD rekli da je reč o kineskoj špijunaži.

"SAD kažu da uspostavljaju zaštitne ograde za odnose sa Kinom i da ne traže sukob, ali ono što u praksi znači je da Kina ne treba da reaguje i odgovori na pretnje onda kada se kleveće ili bude napadnuta", rekao je Ćin.

"To je jednostavno nemoguće", dodao je on.

"Ako Sjedinjene Države ne stisnu kočnicu i nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti iskakanje iz šina, koje će prerasti u sukob i konfrontaciju i ko će snositi katastrofalne posledice?", upitao je Ćin.

Bezobzirno kockanje sa budućnošću čovečanstva

Ćin je dodao da je "takvo rivalastvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva".

On je na konferenciji za štampu ponovio kritike na račun nedavnog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad istočne obale SAD, i saopštio da je ta incident "uzrokovan višom silom" i da je Vašington "preterano reagovao, zloupotrebio silu i dramatizovao situaciju, stvarajući diplomatsku krizu koja se mogla izbeći".

U delu obraćanja koje se odnosi na Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom teritorijom, Ćin je ovo pitanje nazvao prvom crvenom linijom koja se ne sme preći u odnosima SAD i Kine, navodi AP.

Amerika neće uspeti da formira azijski NATO

Sjedinjene Američke Države neće uspeti da ostvare svoje planove za formiranje azijske verzije NATO-a u Indo-pacifičkom regionu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

"Indo-pacifička strategija Sjedinjenih Država se razmeće sa slobodom i otvorenošću, dok u stvarnosti ujedinjuje i angažuje grupe u različitim zatvorenim i isključivim malim krugovima. U njoj se navodi da SAD podržavaju regionalnu bezbednost, ali u stvari izazivaju konfrontaciju i planiraju da sklope azijsko-pacifičku verziju NATO-a", rekao je ministar.

On je istakao da Vašington, kada kaže da njegova politika u regionu doprinosi regionalnom prosperitetu, zapravo želi da uništi proces regionalne integracije.

Sjedinjene Države otvoreno izjavljuju da oblikuju strateško okruženje Kine, rekao je on, "što tačno otkriva pravu svrhu indo-pacifičke strategije za obuzdavanje Kine". Ova politika je štetna po dugoročne interese zemalja regiona, a njeni ciljevi se ne mogu realizovati, naglasio je Ćin Gang.

Pod vođstvom Putina i Si Đinpinga partnerstvo dveju zemalja biće samo jače

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je da će pod vođstvom lidera Rusije i Kine partnerstvo dveju zemalja samo jačati.

"Lideri Rusije i Kine održavaju bliske veze. Ovo je kompas bilateralnih odnosa. Uvereni smo da će pod strateškim vođstvom lidera dveju zemalja sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Kine postati jače u novoj eri", rekao je Gang.

Šef kineske diplomatije je dodao da odnosi Moskve i Pekinga ne predstavljaju pretnju za druge zemlje, ali i da ne tolerišu mešanje i provokacije trećih lica.

"Odnose između Rusije i Kine karakteriše nesvrstavanje sa blokovima, nedostatak konfrontacije i to što nisu usmereni protiv trećih strana", rekao je Gang.

Trgovinski promet između Rusije i Kine povećan za 25,9 odsto

Trgovinski promet između Rusije i Kine u periodu od januara do februara 2023. porastao je za 25,9 odsto i iznosi 33.685 milijardi dolara, objavila je Glavna carinska uprava Kine.

Navodi se da je Kina uvezla robu u Rusiju u vrednosti od 15.036 milijardi dolara, što je povećanje od 19,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su isporuke iz Rusije u Kinu porasle za 31,3 odsto i iznose 18.648 milijardi dolara.

Prema izveštaju za 2022., trgovina između Rusije i Kine porasla je za 29,3 odsto i iznosi rekordnih 190.271 milijardi dolara.

Lideri Rusije i Kine ranije su postavili cilj da udvostruče trgovinski promet između dveju zemalja, kako bi sa 100 milijardi godišnje dostigli 200 milijardi do 2024. godine. 

image