Rusija

Putin i Vang Ji: Uprkos Zapadu, odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou

Rusko-kineski odnosi imaju čvrste temelje u ekonomiji, politici i kulturi, naglasio je najviši kineski diplomata tokom razgovora sa ruskim predsednikom
Putin i Vang Ji: Uprkos Zapadu, odnosi Rusije i Kine na najvišem nivouwww.globallookpress.com © Wu Zhuang

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas tokom sastanka sa šefom kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Vang Jijem u Moskvi da se odnosi Rusije i Kine razvijaju po planu.

"Odnosi Rusije i Kine razvijaju se postepeno i dostižu do sada neviđeni nivo, imaju važnu ulogu u razvoju međunarodne politike i multipolarnog sveta. Sve ide onako kako smo planirali prethodnih godina". 

Saradnja Moskve i Pekinga ima veliki značaj za stabilizovanje situacije na međunarodnoj sceni, ocenio je Putin i dodao da Rusi iščekuju posetu kineskog lidera. 

Najviši kineski diplomata je potvrdio da odnosi Moskve i Pekinga ne podležu pritiscima trećih strana, uz očiglednu aluziju na SAD.

"Naši odnosi nisu usmereni na treće zemlje, nisu podložni bilo čijim pritiscima. Imamo čvrste temelje u ekonomiji, politici i kulturi", rekao je Vang Ji.

Prema rečima ruskog predsednika, trgovina između Rusije i Kine, uprkos sankcijama Zapada, može da dostigne vrednost od 200 milijardi dolara i ranije nego što je planirano, s obzirom na to da je prošle godine trgovinski promet između zemalja iznosio 185 milijardi dolara.

Preneo je iskrene pozdrave i najbolje želje predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Prenosim iskrene pozdrave i želje kineskog predsednika. Krajem prošle godine, predsednik Si Điping se sastao sa vama putem video konferencije, kada ste sveobuhvatno sumirali dostignuća naših odnosa i planirali njihov dalji razvoj", podsetio je Vang Ji na sastanku sa Putinom.

Krajem 2022. godine održana je video-konferencija ruskog i kineskog lidera, tada je Putin pozvao Si Đinpinga da dođe u Moskvu 2023. godine, a rusko-kineske odnose je nazvao "modelom dobre saradnje".

image