Rusija

Lavrov i Vang Ji: Odnosi Rusije i Kine cvetaju

Odnosi Moskve i Pekinga se razvijaju stabilno i dinamično, uz uzajamnu solidarnost i spremnost da se brane interesi i jedne, i druge strane na osnovu poštovanja međunarodnog prava i centralne uloge UN, rekao je Lavrov
Lavrov i Vang Ji: Odnosi Rusije i Kine cvetajuwww.globallookpress.com © MFA Russia

Odnosi Ruske Federacije i Kine se dinamično razvijaju, uprkos turbulencijama na svetskoj sceni, Moskva i Peking su spremni da jedinstveno brane interese i jedne, i druge strane, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prilikom sastanka sa šefom kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jijem.

"Naši odnosi se razvijaju stabilno i dinamično, i uprkos velikim turbulencijama na svetskoj sceni, pokazujemo solidarnost i spremnost da branimo interese obeju strana na osnovu poštovanja međunarodnog prava i centralne uloge UN", rekao je Lavrov tokom sastanka u Moskvi.

Lavrov je naglasio da pored Kine, koja nastavlja da se bori i stvara pravedniju atmosferu u međunarodnim vodama, i većina zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike uspešno odbijaju da im se nametne konfrontaciona politika, i odolevaju pokušajima pojedinih zemalja da spreče njihov razvoj, promovišući samo svoje interese.

"Siguran sam da ćemo nastaviti tim putem, koji je objektivan i uslovljen istorijom", poručio je ruski zvaničnik.

Šef kineske diplomatije je potvrdio da, zahvaljujući strateškom pravcu predsednika Si Đinpinga i predsednika Putina, kinesko-ruski odnosi ostaju na visokom nivou sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri.

"Uprkos nestabilnoj međunarodnoj situaciji, Kina i Rusija su uvek zadržale stratešku rešenost, čvrsto i samouvereno idu u skladu sa formiranjem multipolarnog sveta i ostaju privržene toj ideji", potvrdio je kineski zvaničnik.

Napomenuo je i da kineska strana namerava da se bavi samostalnom i nezavisnom spoljnom politikom.

"Ova godina je prva godina za sveobuhvatnu primenu rezultata 20. kongresa Komunističke partije Kine i mi ćemo sigurno voditi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku", rekao je Vang Ji i dodao da je u međunarodnim odnosima Kina spremna da "dalje sprovodi strategiju otvorenosti u duhu obostrane koristi i pobede".

Lavrov je šefu kineske diplomatije čestitao na novoj poziciji. Vang Ji se zahvalio i obećao da će se, gde god radio, truditi da produbi rusko-kineske odnose. 

"Želeo bih da napomenem da ću na bilo kojoj funkciji nastaviti sa svojim naporima da razvijam i produbljujem kinesko-ruske odnose. Veoma cenim prijateljstvo i međusobno poverenje koji su se razvijali između nas tokom godina. Spreman sam da nastavimo naše bliske kontakte sa vama", poručio je kineski zvaničnik.

Kina će ubuduće sprovoditi strategiju otvorenosti u duhu obostrane koristi i dobitka, nastaviće da se zalaže za razvoj zemlje kroz modernizaciju, poručio je Vang Ji.

Prema njegovim rečima, razvoj Kine će poslužiti kao dodatna prilika za ceo svet, kroz kinesku modernizaciju će se otvoriti novi horizonti za razvoj saradnje ne samo sa Rusijom, već i sa svim zemljama sveta.

Potvrdio je da očekuje nove sporazume koji će produbiti saradnju dveju zemalja, a koji će biti postignuti već u Moskvi. 

"Spreman sam da zajedno sa vama, dragi prijatelju, razmenimo mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa i već se radujem postizanju novih dogovora", zaključio je on.

image