Svet

Vang Ji: Kina spremna da udruži snage sa Rusijom kako bi zaštitila nacionalne interese

Kina će, zajedno sa drugim zemljama koje dele njen pogled na svet, nastaviti da promoviše razvoj međunarodnog poretka u pravcu ujednačenog razvoja, izjavio je Vang
Vang Ji: Kina spremna da udruži snage sa Rusijom kako bi zaštitila nacionalne interesewww.globallookpress.com © Tian Bing

Narodna Republika Kina spremna je udruži snage sa Rusijom kako bi odlučno stala u odbranu nacionalnih interesa i promovisala saradnju od zajedničkog interesa, rekao je šef kineske diplomatije Vang Ji nakon sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

"Tokom video sastanka krajem prošle godine, dvojica naših lidera postigla su plan daljeg razvoja bilateralnih odnosa. Mi smo spremni da udružimo snage sa Rusijom, u skladu sa postignutim dogovorima, kako bi odlučno stali u odbranu nacionalnih interesa i vrednosti, i promovisali saradnju koja je u interesu svih strana", rekao je Vang, prenosi TASS.

Kina će, zajedno sa drugim zemljama koje dele njen pogled na svet, nastaviti da promoviše razvoj međunarodnog poretka u pravcu ujednačenog razvoja, izjavio je Vang, koji obavlja funkciju šefa kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije.

Kineski diplomata je naglasio i da je, u kontekstu promena u međunarodnim odnosima, neophodno dodatno produbiti saradnju Rusije i Kine.

"Neophodno je da otključamo potencijal tog mehanizma, kao što je neophodno i da razvijemo sledeće korake strateške saradnje u skladu sa izmenjenom situacijom u međunarodnim odnosima kako bi obezbedili neophodne garancije za nacionalni razvoj", rekao je Vang. "Želeo bih da u potpunosti izrazim zahvalnost za stratešku saradnju između naše dve države." 

Vang Ji je rekao da Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imaju posebnu odgovornost za održavanje mira u svetu.

image