Svet

Američki diplomata: Teško je zamisliti opstanak NATO i EU posle ukrajinskog sukoba

Rusija će prevladati jer drži strateški visoku poziciju, njena stvar u ovom ratu je pravedna, smatra Daglas Mekgregor
Američki diplomata: Teško je zamisliti opstanak NATO i EU posle ukrajinskog sukobaGetty © Alexander Koerner

Kada bi Vašington bio spreman da prizna da Moskva ima legitimne interese za svoju nacionalnu bezbednost u Ukrajini i na Crnom moru, pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini mogli bi da se održe sutra ujutru, kaže za "Novosti" bivši ambasador SAD u Nemačkoj Daglas Mekgregor.

"Nažalost, Vašington odbija da prizna bezbednosne interese Rusije. Ukrajinska neutralnost, po austrijskom modelu, uvek je bila prihvatljiv ishod za Evropljane, ali rešenost Vašingtona da uključi Ukrajinu u NATO i učini ovu zemlju neprijateljskom prema Rusiji sprečavaju mirni ishod", poručuje on.

Ističe da će Rusija prevladati u ukrajinskom sukobu "jer drži strateški visoku poziciju".

"Ruska stvar u ovom ratu je pravedna. Osim toga, na Zapadu ako mogu tako da se izrazim, nema apetita za rat sa zvaničnom Moskvom", navodi Mekgregor.

Smatra da je teško zamisliti opstanak NATO i Evropske unije posle ukrajinskog sukoba.

"Tehnički gledano, pokušaj uništenja gasovoda na severu Evrope je bio čin rata protiv i Rusije i Nemačke. Rezultat toga je da, kako konflikt dalje odmiče, pokazuje se sve više koliko se evropski strateški interesi duboko razlikuju jedni od drugih i od Sjedinjenih Država", napominje američki diplomata.

NATO agresija na SRJ bila proba za Ruse

Govoreći o bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO-a, Mekgregor ističe da uvek postoje alternative upotrebi te vrste sile, ali da ih je administracija Bila Klintona, koju je tada na tlu Evrope snažno podržala vlada Tonija Blera, kategorički odbacila.

"U retrospektivi tih događaja, nije nerazumno tvrditi da je pokušaj da se Srbija bombama natera da kapitulira, na mnogo načina bila svojevrsna generalna proba za ono za šta se Bajdenova administracija nadala da bi mogla da bude kapitulacija Rusije pred SAD i NATO, a sve u svetlu sukoba u Ukrajini", navodi on.

Napominje da je Kosovo za Vašington bila prilika za "snažnije ostvarivanje američkih ciljeva" na ovom prostoru još od 1995. godine.

"Ukrajina je tu još jedno sredstvo za postizanje tog cilja. Vašington ne zanima to što je Ukrajina efektivno uništena. SAD su spremne da nastave da žrtvuju Ukrajinu, smatrajući da ovaj rat doprinosi propasti Rusije", zaključuje diplomata.

image
VV inauguration
banner