Svet

Američki senator: Nisu Rusija i Kina najveće pretnje SAD, već dug od 31 bilion dolara

Američki senator identifikovao najveću pretnju Sjedinjenim Državama
Američki senator: Nisu Rusija i Kina najveće pretnje SAD, već dug od 31 bilion dolaraGetty © Justin Sullivan / Staff

Rusija ili Kina nisu najveća pretnju Sjedinjenim Državama, ali državni dug od 31 bilion dolara jeste, rekao je američki senator Rodžer Maršal.

"Često me pitaju koja je najveća pretnja sa kojom se naša zemlja suočava i ovde sam da vam kažem da to nije Rusija. Nije ni Kina, ni Severna Koreja, a nije ni Iran. I ne, ja volim životnu sredinu, ali to nisu ni klimatske promene. Najveća dugoročna pretnja sa kojom se Sjedinjene Države suočavaju je naš nacionalni dug od 31 bilion dolara", rekao je Maršal Odboru za budžet američkog Senata.

Predsednik Džozef Bajden je tokom svojih prvih 20 meseci na funkciji potrošio više nego bilo koji drugi predsednik u istoriji SAD, rekao je Maršal, a prenosi "Sputnik internešenel".

Pod Bajdenovom administracijom, cene energenata su porasle za više od 37 odsto, goriva za grejanje više od 52 odsto, cene struje više od 23 odsto, benzina više od 45 odsto, a namirnica više od 19 odsto, rekao je Maršal.

Istovremeno, realne plate u Sjedinjenim Državama nisu u skladu sa inflacijom, dodao je Maršal.

Bajden je 9. marta objavio svoj predlog budžeta za fiskalnu 2024. godinu. Predlog predviđa 6.883 biliona dolara potrošnje i 5.036 biliona dolara prihoda, što bi rezultiralo deficitom od 1.846 biliona dolara.

Bajdenov budžet predstavljen je u trenutku kada se SAD približavaju gornjoj granici duga, rizikujući neispunjenje finansijskih obaveza zemlje ako Kongres ne podigne limit za zaduživanje. Bajdenov budžet nastoji da smanji deficit za skoro tri biliona dolara u narednoj deceniji.

Republikanski poslanici kritikovali su Bajdenov predloženi budžet zato što nije smanjio državnu potrošnju kao deo svoje ekonomske strategije.

image
VV inauguration
banner