Svet

"Njujork tajms": Ukrajinci rasipaju municiju u Bahmutu i ugrožavaju svoju prolećnu akciju

Ukrajinska vojska troši hiljade artiljerijskih granata dnevno, čime ugrožava planiranu prolećnu kampanju, upozorava Pentagon
"Njujork tajms": Ukrajinci rasipaju municiju u Bahmutu i ugrožavaju svoju prolećnu akciju© Tanjug/AP Photo/Kateryna Klochko

Ukrajinska vojska ispaljuje hiljade artiljerijskih granata dnevno dok pokušava da zadrži grad Bahmut (Artjomovsk) na istoku zemlje, a to je tempo za koji američki i evropski zvaničnici kažu da je neodrživ i da bi mogao da ugrozi planiranu prolećnu kampanju Kijeva, piše "Njujork tajms".

Potrošnja municije je toliko intenzivna da je Pentagon nedavno upozorio Kijev da prestane da troši municiju i odustane od Bahmuta, ako želi da pokrene ofanzivu za koju se nadaju da će biti odlučujuća.

U pokušaju da podrže svoje ukrajinske saveznike, Sjedinjene Države i Britanija su najavile da će Kijevu isporučiti hiljade komada municije sovjetskog tipa.

Ali, piše "Njujork tajms", visoki američki odbrambeni zvaničnik opisao je to kao "poslednji pokušaj" jer Zapad nema dovoljno municije da održi korak sa Kijevom koji tu municiju bukvalno "sagoreva".

Zapadni proizvođači pojačavaju proizvodnju, ali će biti potrebno mnogo meseci da nove zalihe počnu da zadovoljavaju potražnju, navodi list.

Pentagon je procenio da Ukrajina ispaljuje nekoliko hiljada artiljerijskih granata dnevno preko linije fronta od 1.000 kilometara, koja uključuje Bahmut.

Moskovske snage kontrolišu otprilike polovinu grada, tvrdi "Njujork tajms" i zadiru u ukrajinske linije snabdevanja.

Sjedinjene Države se nadaju da će proizvoditi 90.000 artiljerijskih granata mesečno, ali će za to verovatno trebati dve godine. Evropska unija udružuje resurse za proizvodnju i kupovinu oko milion granata. I to će potrajati. A tajna britanska operativna grupa predvodi napore da pronađe i kupi municiju sovjetskog tipa, na koju se Ukrajina prvenstveno oslanja, iz celog sveta, navodi list.

"Moramo više da ih podržimo, da obezbedimo više oružja", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije Egidijus Mejlunas. On je doveo u sumnju efikasnost starog oružja iz sovjetske ere. "Najbolje rešenje bi bilo pronalaženje mogućnosti za povećanje proizvodnje u državama članicama NATO-a".

To nije lako, čak ni za neke od najnaprednijih vojski na svetu, navodi list. Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu gomilali oružje, a stotine novih tenkova i oklopnih vozila koji se šalju u Ukrajinu mogli bi da pomognu Kijevu, ali će bez dovoljne artiljerijske podrške njihov efekat biti ograničen, zaključuje "Njujork tajms".

image