Svet

Pariz gori, a Makrona najviše brine Rusija: Ojačati saradnju sa Kinom kako bi se uticalo na Moskvu

Nemačka i Francuska smatraju da mora da se uspostavi maksimalna saradnja sa Kinom u vršenju pritiska na Rusiju kako bismo je ubedili da ne koristi hemijsko i nuklearno oružje, rekao je francuski predsednik
Pariz gori, a Makrona najviše brine Rusija: Ojačati saradnju sa Kinom kako bi se uticalo na MoskvuGetty © Photo by Emmanuele Contini/Getty Images

Dok Francuzi besne zbog reforme penzionog sistema, a demokratija se na ulicama Pariza pretvara u pepeo, francuski predsednik Emanuel Makron planira da poseti Kinu, kako bi ojačao saradnju sa tom zemljom u vezi sa situacijom oko Ukrajine, kako bi se "izvršio pritisak na Rusiju".

"Razgovarali smo sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim delimo zajednički stav o ovom pitanju, a to je da pokušamo da dođemo do maksimalne saradnje sa Kinom u vršenju pritiska na Rusiju kako bismo je ubedili da ne koristi hemijsko i nuklearno oružje. Namera nam je da učinimo sve da okončamo sukob i vratimo se za pregovarački sto, kao i da obezbedimo poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Makron.

Francuski lider je dodao da će mu se putovanju u Kinu pridružiti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da je Zapad mogao odavno da sedne za pregovarački sto, samo da je hteo, iako bi ti pregovori sigurno bili teški, ali ipak bi se dogodili.

"Situacija se drastično promenila. Još ranije kada je predsednik Putin pre donošenja odluke o početku Specijalne vojne operacije formulisao projekte bezbednosnih sporazuma koji su poslani Vašingtonu, Briselu i Beču, čuli smo nespremnost da razgovaraju sa nama. Zapad da je želeo, pregovarao bi, iako bi to sve bilo teško, međutim oni su odbili", rekao je Peskov u intervjuu za "Izvestija".

Podsetimo, u Parizu već danima traju demonstracije protiv reforme penzionog sistema. Prethodno je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona preživela izglasavanje nepoverenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona koji predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, a bez glasanja u skupštini. 

Ulice Pariza su prepune smeća zbog toga što su komunalne službe u štrajku. Smeća je najviše u centru grada, a ulicama se širi nesnosan smrad budući da se dnevna temperatura kreće oko 15 stepeni Celzijusovih.

image