Svet

SAD: Utrostručen broj dece sa autizmom

Američki naučnici i dalje nemaju precizan odgovor na pitanje zašto je došlo do tolikog porasta broja dece kojoj je dijagnostifikovan taj poremećaj
SAD: Utrostručen broj dece sa autizmomGetty © Photo by Maja Hitij/Getty Images

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) objavio je zabrinjavajuće rezultate istraživanja koji pokazuju da se u toj državi procenat dece kojoj je dijagnostifikovan autizam u poslednjih 20 godina utrostručio. 

Dok je 2002. godine u SAD autizam u proseku dijagnostifikovan kod svakog 150. deteta, danas tu bolest, kako pokazuju najnoviji podaci, ima svako 36. dete.

"Stope autizma kod dece u Njujorku i Nju Džerziju su se utrostručile", piše američki "Tudej" pozivajući se na studiju univerziteta Ratdžers objavljenu u časopisu "Pediatriks". 

CDC je, sa druge strane, istakao da je najveći procenat autistične dece u Kaliforniji. 

"Kalifornija je jedinstvena zbog intenzivnog fokusa na rano otkrivanje autizma kod dece", smatra koautor studije Karen Pirs sa Medicinskog fakulteta univerziteta u San Diegu. 

Studija je takođe potvrdila da dečaci i dalje češće mnogo pate od autizma nego devojčice.

Na pitanje zašto došlo do tolikog porasta broja dece sa autizmom, američki naučnici i dalje nemaju precizan odgovor. 

"Naša najbolja pretpostavka je da je to posledica temeljnijeg pristupa procenama i dijagnozama", rekla je istraživač i epidemiolog iz CDC Keli Šo za "Tudej".

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se manifestuje na različite načine, a obično podrazumeva probleme sa komunikacijom i društvenim interakcijama.

image