Svet

Vlada SAD "zaboravila" Prvi amandman: Četiri Amerikanca optužena zbog "širenja ruske propagande"

Optužnica sadrži "mnogo verbalne gimnastike" kako bi se prikrila činjenica da Ministarstvo pravde goni američke građane zbog govora i političkih aktivnosti koji nisu u skladu sa željama američke vlade
Vlada SAD "zaboravila" Prvi amandman: Četiri Amerikanca optužena zbog "širenja ruske propagande"Getty © Mark Wilson

Ministarstvo pravde u Bajdenovoj administraciji optužilo je četiri člana Afričke narodne socijalističke partije (APSP) za zaveru, tj. da deluju kao ruski agenti koji manipulišu političkim procesima i "zloupotrebljavaju" prava Amerikanaca iz Prvog amandmana.

Reč je o proširenju prethodnog slučaja koji je teretio ruskog operativca Aleksandra Viktoroviča Jonova da je godinama radio u ime zvaničnika ruske vlade na finansiranju i usmeravanju marginalnih političkih grupa u SAD, navodi "Vašington post".

AFP prenosi da je za zaveru predviđena kazna do deset godina, pri čemu su trojica od četiri člana APSP-a dodatno optuženi da su delovali kao neregistrovani agenti Rusije, što je još pet godina zatvora.

"Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) navodno je zloupotrebljavala naša prava i slobode iz Prvog amandmana – slobode koje Rusija uskraćuje sopstvenim građanima – da podeli Amerikance i da se meša u izbore u SAD", ističe se u saopštenju za štampu Ministarstva pravde.

U tekstu se dodaje da "ministarstvo neće oklevati da razotkrije i krivično goni one koji seju razdor i korumpiraju američke izbore u službi neprijateljskih stranih interesa, bez obzira da li su krivci američki državljani ili stranci".

Izgleda da su SAD odlučile da se oslobode i tih sloboda, ocenjuje novinarska Ketlin Džonston na svom blogu. 

Optužnica sadrži "mnogo verbalne gimnastike" kako bi se prikrila činjenica da Ministarstvo pravde goni američke građane zbog govora i političkih aktivnosti koji nisu u skladu sa željama američke vlade. 

Velika porota navodi da je Jonov "usmeravao" te Amerikance da "objavljuju prorusku propagandu" i "informacije koje su osmišljene da izazovu neslaganje u SAD", što je, kaže Džonston, toliko nejasno i amorfno formulisano kao bilo šta što vam padne na pamet.

Njihov problem je što nikada nisam radio za njih

Omali Ješitela, osnivač i predsednik Afričke narodne socijalističke partije i jedan od četvorice Amerikanaca navedenih u optužnici, odlučno je negirao da je ikada radio za Rusiju. 

"Nikad nisam radio za Rusiju, nikada. Njihov problem je što nikada nisam radio za njih", izjavio je Ješitela i pre nego što je optužen.

Ali to ne bi trebalo ni da bude bitno, poručuje Džonston.

Prema Prvom amandmanu, vladi je zabranjeno da bilo kome ograničava slobodu da govori kako god želi i da se druži sa kim god hoće, što nužno uključuje i pravo da bude otvoreno proruski orijentisan i da promoviše bilo koju političku agendu koju smatra prikladnom, bez obzira da li to ide u korist ruskoj vladi ili ne. 

U optužnici se navodi da su četvorica Amerikanaca učestvovala u agitpropu tako što su "pisali članke koji su sadržali rusku propagandu i dezinformacije". Ali čak i ako se pretvaramo da je to dokazana činjenica, vlastima po ustavu nije dozvoljeno da zabranjuju propagandu i dezinformacije.

Vlada ne može da odbaci Prvi amandman samo na osnovu tvrdnje da se on zloupotrebljava. 

"Ne može vlada da diktira koji je govor ispravan, a šta se smatra agitpropom i dezinformacijom, jer će ona uvek definisati te pojmove na način koji njoj koristi, dajući više moći moćnicima i oduzimajući moć od naroda. Ne može vlada da diktira koje političke grupe su legitimne, a koje su oruđe strane vlade, jer će uvek davati takve ocene na način koji samo njima koristi", objašnjava. 

Reč je o "drskom licemerju" američke vlade, koja se stalno angažuje u operacijama stranog uticaja sa organizacijama kao što je Nacioanlna zadužbina za demokratiju, koja je osnovana da pomogne u podsticanju državnih udara i obojenih revolucija, kao što je CIA nekada tajno radila.

Kako je komentator Brajan Berletić primetio na Tviteru, "SAD su preko Nacionalne zadužbine za demokratiju stvorile armije organizacija koje sprovode operacije zlonamernog uticaja širom sveta, uključujući i ovde na Tajlandu. Kada tajlandska vlada pokuša da zaustavi tu aktivnost, američka ambasada viče 'sloboda govora'. Vlada Tajlanda i drugi širom sveta lako bi mogli da citiraju američko ministarstvo pravde da označe i iskorene organizacije koje finansiraju SAD, a koje rade upravo to i još gore stvari."

Dakle, to što američka vlada tvrdi da je legitimno da počne da zatvara američke građane na deset godina zato što su objavili nešto propagando u korist druge zemlje - to je apsurdno i više nego zastrašujuće.

"Oni nisu zabrinuti zbog ruske propagande, oni su zabrinuti da ćete prestati da slušate američku propagandu", zaključuje se.

image