Svet

Mesić brani OVK: Oni su samo štitili narod

Bivši hrvatski predsednik opisao je pripadnike terorističke OVK kao heroje koji su se borili protiv "Miloševićevih zločinačkih radnji"
Mesić brani OVK: Oni su samo štitili narod© Thomas Brey/dpa

Ako ste prespavali poslednjih nekoliko decenija na Balkanu i probudili se tačno na vreme da pročitate ekskluzivni intervju bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića za "Albanijan post", osetili biste potrebu da zaštitite "jadnog" Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

Oni su, ako je verovati Mesiću, bili samo "borci" za odbranu od "zločinačkog režima Slobodana Milošević", a današnje tvrdnje Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da je Oslobodilačka vojska Kosova kojom su komandovali bila udruženi zločinački poduhvat- nisu ništa više od "besmislice".

"Vođe OVK ne treba nazivati zločincima, jer su štitili samo svoj narod. OVK je odgovorila Miloševićevom režimu i taj režim je počinio zločine na Kosovu. OVK nije bila nikakva zločinačka organizacija, ona je samo štitila svoj narod od strašnih zločina koje je počinio Miloševićev režim", poručio nam je Mesić.

Umesto da sudi vođama OVK,  Specijalni sud, kako kaže bivši predsednik Hrvatske, "treba da se bavi zločinima koje je srpski režim počinio na Kosovu".

Jer, naravno to što su pripadnici UČK svirepo, tukli žrtve motkama, puškama, bejzbol palicama i drugim predmetima,  izlagali ih elektrošokovima, boli, sekli, palili im kožu ili na njih mokrili, ne bi trebalo da se procesuira? Isto tako, utrljavanje soli u rane zatvorenika, čupanje noktiju, prstiju, ili zuba kleštima…bila je samo borba protiv srpskih zulumćara?

"Albanijan post" navodi da je Mesić, koji je slučajno bio poslednji lider jugoslovenskog Predsedništva i premijer Hrvatske, odlično poznavao bivšeg srpskog lidera Miloševića.

"Ne samo na delu, već je bio i zločinac u idejama. Hteo je da izvrši etničko čišćenje Albanaca koji žive na Kosovu", požalio se Mesić, dodajući da je OVK samo hteo da se usprotivi "Miloševićevim zločinačkim radnjama".

Milošević je "potisnuo autonomiju Kosova", "podigao je srpski nacionalizam", i "posle njegovih zločinačkih akcija na Kosovu stvorena je OVK", ustvrdio je Mesić kome se režim samoproglašene i na zločinima stvorene lažne države već "odužio" za ovakav marketing proglasivši ga počasnim građaninom Prizrena i Prištine.

"U ustavu iz 1974. godine Kosovo i Vojvodina, iako su bile autonomne države, imale su pravo glasa kao i sve druge konstitutivne države Jugoslavije. Miloševićev režim se nije slagao sa ovakvim oblikom vlasti, nije želeo ni postojanje Konfederacije ili Jugoslovenske federacije, cilj mu je bila 'Velika Srbija'. Zbog toga je vodio rat na Kosovu", navodi Mesić.

"Albanijan post" referirajući na bivšeg srpskog predsednika kao na "balkanskog koljača" prenosi dalje Mesićeve tvrdnje da Milošević nije želeo političko rešenje, da je zato krenuo u etničko čišćenje i to ne samo na Kosovu, već i u Hrvatskoj i BiH.

Reče ovo Mesić, kao da je zaboravio da je, pre svega nekoliko godina tvrdio da je "za etničko čišćenje Bosne i Hercegovine najodgovorniji Vens-Ovenov plan, jer je njime bila predviđena područja za Hrvate, Bošnjake i Srbe, pa je iz tog plana došlo do najžešćeg etničkog čišćenja".

Za njega je, dodaje, apsurdno da se vojsci koja je nastala kao reakcija naroda za "oslobođenje od torture", sada dovode u pitanje motivi i ciljevi.

Bivši predsednik Hrvatske, na pitanje o formiranju Zajednice srpskih opština podvlači da treba paziti da se "ne formira Republika Srpska kao u Bosni i Hercegovini".

"Zajednica opština sa srpskom većinom ima kulturnu autonomiju i nema izvršna ovlašćenja. Morate da vodite računa da opštinama na severu Kosova ne bude dozvoljeno da upravlja bilo koja druga država, već da je prisutna samo vlast kosovskih institucija i da ne dozvolite mogućnost bilo kakvog spoljnog mešanja", savetuje Mesić svoje prijatelje.

Važno je, kaže, da se u opštinama na severu "Kosova", osim za srpsku većinsku zajednicu, donese rešenje i za ostale zajednice koje tamo žive. 

"Koliko sam video, u sporazumu koji je postignut između Kosova i Srbije nije predviđeno kako će se tretirati ostale zajednice koje žive u tim opštinama Kosova", napominje Mesić.

Govoreći o konačnom sporazumu "Kosova" i Srbije, on na politički establišment u Prištini apeluje da podrže premijera Aljbina Kurtija.

"U konačnom dogovoru sa Srbijom koji pokušava da sklopi, bilo bi dobro da Kurti ima podršku svih ostalih partija na Kosovu. Dobro poznajem Aljbina Kurtija. U prostoru i prilikama koje ima, dobro se ponaša", hvali Mesić takozvanog kosovskog premijera.

Prema Mesićevim rečima, mora da se pronađe formula koja obe zemlje (jednu državu i jednu teritoriju) čini pobednicima procesa i ne obavezuje ni jednu na štetne kompromise za svoje "državljanstvo".

"Nijedna strana ne bi morala da pristane na kompromise koji bi sebi naškodili. Bilo bi dobro da obe strane budu pobednici", zaključio je Mesić.

 

image