Svet

Ukrajinski general: Plaćamo veliku cenu za Bahmut, greška u komandi za odbranu grada

Svaki komad zemlje u Bahmutu već je zaliven ukrajinskom krvlju, trebalo je ranije da napustimo grad, kaže general
Ukrajinski general: Plaćamo veliku cenu za Bahmut, greška u komandi za odbranu gradawww.globallookpress.com © Peter Druk

Oružane snage Ukrajine nisu dobro pripremile odbranu Bahmuta zbog čega vojska u ključnom delu fronta trpi velike gubitke, rekao je bivši zamenik komandanta specijalnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos.

"Plaćamo strašnu cenu za ovaj grad, a radi se o tome da su neki oficiri iz komande dozvolili da dođe do grešaka i nisu pripremili grad za neophodnu odbranu. U Bahmutu je bilo potrebno pripremiti odbranu ne samo prilaza koji vode ka gradu, već i sam grad. To je ono što nije bilo kvalitetno urađeno, a sada ovi problemi doprinose tome da registrujemo prilično velike gubitke", ocenio je ukrajinski general.

Prema njegovim rečima, Bahmut je trebalo napustiti još ranije, u februaru.

Trenutna situacija se, kako je kazao, samo pogoršava jer ukrajinska vojska nije u stanju da nametne svoja pravila igre, a još jedan od problema, kako je naveo, tiče se obuke novomobilisanih vojnika, što se jasno vidi na frontu.

"Svaki komad zemlje u Bahmutu zaliven je ukrajinskom krvlju", istakao je Krivonos za "Peti kanal". 

Situacija u Bahmutu ostaje napeta. Borbe se vode već mesecima. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne dopušta predaju grada, iako ruske snage beleže sve više uspeha, a Ukrajinci sve više žrtava, jer bi predaja nanela težak psihološki udarac ukrajinskoj vojsci.

Ipak, prema informacijama koje je juče ekskluzivno dobila nemačka redakcija RT-a, grad je sve bliži oslobođenju. 

image
VV inauguration
banner