Svet

"Blumberg": Istočna Evropa ugrožava ekonomsko spasavanje Ukrajine

Nakon što je Poljska blokirala uvoz ukrajinskog žita, javili su se i drugi u istočnoj Evropi, pokazavši koliko je ograničena podrška regiona Kijevu
"Blumberg": Istočna Evropa ugrožava ekonomsko spasavanje UkrajineGetty © Hannibal Hanschke / Stringer

Ekonomski spas za Ukrajinu ugrožavaju istočnoevropske vlade koje se bore ograničenom javnom podrškom Kijevu dok sukob ulazi u drugu godinu, piše "Blumberg".

Nigde ova promena nije tako živopisnija nego u Poljskoj, najglasnijem savezniku Ukrajine u Evropskoj uniji. Varšava je prošlog meseca izdala iznenadnu zabranu uvoza ukrajinskih žitarica nakon višenedeljnih uličnih protesta poljskih farmera zbog prevelike količine žitarica koja je izazvala kolaps cena. Ograničenja su ubrzo usledila u Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

Zabrana je trebalo da pokaže da solidarnost sa Kijevom ne znači i otuđivanje birača, rekao je jedan neimenovani zvaničnik. To je, piše "Blumberg", retko priznanje rastuću nervozu unutar vladajuće stranke "Pravo i pravda" (PiS) da će izgubiti ključni deo svoje baze šest meseci pre izbora.

PiS - bastion nepokolebljivih poljskih katoličkih konzervativaca - imao je svoju bazu na selu i ti birači bili su ključni za izborni uspeh stranke od dolaska na vlast 2015. Ideja da se ljuti farmeri ostave na cedilu nije se uklopila u predizborni program stranke.

Evropska unija, koja je ukorila Varšavu zbog potencijalnog kršenja trgovinske politike bloka, od tada je sklopila sporazum sa istočnim članicama koje su uvele zabranu, obezbeđujući tranzit robe u druge zemlje članice.

Sporazum, kome se pridružila Rumunija, sada uključuje pšenicu, kukuruz, repicu, suncokret i suncokretovo ulje i traje do juna, s tim što se rok može produžiti do kraja godine.

Prvobitna jednostrana akcija Poljske usledila je nešto više od nedelju dana nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio Varšavu. Tom prilikom, poljski predsednik Andžej Duda rekao je u govoru da ništa neće podeliti dva suseda.

Ali embargo predstavlja za Ukrajinu, koja se već bori sa klimavim sporazumom sa Rusijom da dozvoli isporuke iz crnomorskih luka, ozbiljan problem budući da je oko sedam odsto njenog izvoza kukuruza i pšenice ove sezone je otišlo u Poljsku.

Zelenski je odmah od EU zatražio da se zabrana ukine. "Ovo je veštačka i nelegalna opstrukcija trgovine sa EU koja pogađa Ukrajinu ekonomski i politički", poručio je Zelenski.

Dok poljski farmeri i dalje nastavljaju sa svojim protestima, poljska vlada je našla "žrtveno jagnje" - Evropsku komisiju (sa kojom je već u klinču oko vladavine prava), i optužila izvršno telo EU da ne pomaže poljoprivrednicima.

image