Svet

Libija: Smrtna kazna za šest osoba zbog prelaska u hrišćanstvo

Libijska agencija za unutrašnju bezbednost je navela da bi hapšenja trebalo da "zaustave organizovanu akciju koja ima za cilj da podstakne i natera ljude da napuste islam"
Libija: Smrtna kazna za šest osoba zbog prelaska u hrišćanstvowww.globallookpress.com © Ferhat Bouda/Picture alliance

Šest Libijaca se suočava sa smrtnom kaznom zbog prelaska u hrišćanstvo i navodnog prozelitizma, piše "Gardijan". 

Žene i muškarci, uključujući i pojedince iz libijskih manjinskih etničkih grupa poput Amaziha, odnosno Berbera, libanske snage su odvojeno privele u martu. 

Libijska agencija za unutrašnju bezbednost (ISA) je prošlog meseca uhapsila i američkog državljanina, ali je on pušten i pretpostavlja se da je napustio državu.

Šest libijskih državljana optuženo je na osnovu člana 207 libijskog Krivičnog zakona, kojim se propisuju kazne za svaki pokušaj "širenja stavova koji imaju za cilj promenu osnovnih ustavnih principa ili temeljnih struktura društvenog poretka".

ISA je u saopštenju navela da bi hapšenja trebalo da "zaustave organizovanu akciju bandi, koja ima za cilj da podstakne i natera ljude da napuste islam".

"Rođen sam 1977. godine i uhapsila me je jedinica za unutrašnju bezbednost zbog prelaska u hrišćanstvo. Pridružio sam se grupi Libijaca i stranaca u Libiji koji su promovisali i širili hrišćanstvo", naveo je u video priznanju koje je objavila ISA Sejfao Madi, inženjer i otac jednog deteta, koji priznaje da je prešao u hrišćanstvo 2017. godine.

Madi se, kako navodi njegov advokat Vail Ben-Ismail, nakon mučenja u pritvoru odrekao odrekao svoje hrišćanske vere.

Iako privremeni libijski ustav iz 2011. godine garantuje nemuslimanima slobodu da praktikuju svoju veru, on je suspendovan zbog političke borbe između islamističke vlade u Tripoliju i sekularne vlade u Tobruku, piše "Gardijan".

Prošle godine ISA je uhapsila sedam aktivista zbog navodnog ateizma. Dvojica su puštena, ali je ostatak grupe i dalje iza rešetaka.

image