Svet

Rumunija i Slovačka uvele privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine

Kako bi se uskladila sa zahtevima Evropske komisije, Bratislava ublažava zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, objavio je slovački medij "Dennikn"
Rumunija i Slovačka uvele privremenu zabranu uvoza žitarica iz UkrajineGetty © Lukas Schulze / Stringer

Rumunske vlasti uvele su privremenu zabranu uvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice iz Ukrajine, koja će važiti do 5. juna, saopštila je pres-služba Nacionalne uprave za sanitarnu veterinu i bezbednost hrane (ANSVSA).

Ranije je Evropska komisija saopštila da je preduzela korake kako bi se određene žitarice uvozile iz Ukrajine, prenose "RIA Novosti". Prema navodima komisije, mere su usmerene na otklanjanje logističkih poteškoća povezanih sa ovim proizvodima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Mere su stupile na snagu 2. maja i trajaće do 5. juna.

Tokom ovog perioda, seme pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta ukrajinskog porekla mogu da se nađu u slobodnom prometu u svim državama članicama EU osim ovih pet država. Paralelno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka su se obavezale da će ukinuti svoje jednostrane mere protiv pšenice, kukuruza, uljane repice, semena suncokreta i svih drugih proizvoda koji dolaze iz Ukrajine.

"Nacionalna uprava za veterinu i bezbednost hrane primenjuje nove odredbe od 2. maja 2023. godine. U Rumuniju će biti zabranjen uvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice poreklom iz Ukrajine", pojašnjeno je u saopštenju.

Ove mere se ne odnose na ugovore o uvozu robe koji su zaključeni pre 2. maja. Za ostale proizvode koji nisu životinjskog porekla ANSVSA je uspostavila stroga pravila kontrole na mestima ulaska i izlaska u zemlju kako ne bi ometala tranzit robe.

Kako bi se uskladila sa zahtevima Evropske komisije, Slovačka ublažava zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, objavio je slovački medij "Dennikn".

"Spisak poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine za koje važi zabrana uvoza u Slovačku biće sužen. Vlada je pristala da promeni odredbe tako da budu usklađene sa propisima Evropske komisije. Zbog toga neće biti zabranjen uvoz povrća i voća, ograničenje će važiti samo za pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret", navodi se u saopštenju.

Sada bi Slovačka mogla da dobije nadoknadu od Evropske unije za poljoprivrednike koji su oštećeni situacijom sa ukrajinskim žitom, prenosi slovački medij.

Prema rečima slovačkog ministra poljoprivrede Samuela Vlčana, gubici slovačkih poljoprivrednika zbog situacije sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima koji su se pojavili na evropskom tržištu iznose oko 200 miliona evra, prenose "RIA Novosti".

image