Svet

Krunisan novi kralj Velike Britanije Čarls III – bez predstavnika Srbije zbog dana žalosti

Britanski monarh je prethodno nad Biblijom položio zakletvu, obećavši da će tokom vladavine poštovati zakon i Englesku crkvu i da će biti "odani protestant"
Krunisan novi kralj Velike Britanije Čarls III – bez predstavnika Srbije zbog dana žalostiGetty © Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Velika Britanija je danas zvanično dobila novog monarha – kralja Čarlsa Trećeg.

Ceremonija je obavljena pred 100 svetskih lidera i milionskom televizijskom publikom. Kenterberijski nadbiskup, duhovni vođa Anglikanske crkve, stavio je krunu staru 360 godina, krunu svetog Edvarda na Čarlsovu glavu dok je sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji.

Čarls je ovu krunu stavio po prvi i poslednji put u životu. U dvorani se tada začulo "Bože, čuvaj kralja".

Novi britanski monarh je prethodno nad Biblijom položio zakletvu, obećavši da će poštovati zakon i Englesku crkvu tokom vladavine i da će biti "odani protestant".

Čarls je na tronu nasledio majku, kraljicu Elizabetu Drugu, koja je preminula prošle godine. Čarlsova supruga Kamila više neće nositi titulu kraljica supruga, već samo kraljica.

U Londonu su danas monarsi iz čitavog sveta, ali i zvaničnici mnogih država. Među pozvanima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali zbog trodnevne žalosti nije otputovao na krunisanje.

image