Svet

Na ekranima ceremonija, na ulici protesti i hapšenja: Kako je izgledao London tokom krunisanja Čarlsa

Britanske vlasti se našle na udari kritika grupa za zaštitu ljudskih prava
Na ekranima ceremonija, na ulici protesti i hapšenja: Kako je izgledao London tokom krunisanja Čarlsa© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Londonska policija saopštila je da je danas uhapsila 52 osobe tokom ceremonije krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

Oni su, kako se navodi u saopštenju, privedeni zbog niza krivičnih dela, uključujući izazivanje sukoba i narušavanje javnog reda i mira i zadržani su u pritvoru, prenosi Bi-Bi-Si.

Demonstranti i grupe za ljudska prava kritikovale su policiju zbog hapšenja demonstranata koji se protive monarhiji.

Britanska policija je nekoliko sati pre krunisanja kralja Čarlsa uhapsila vođu antimonarhističke organizacije "Republika" Grejema Smita, uklonivši ga iz mase od nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili na trasi procesije u centru Londona.

Među uhapšenima na ceremoniji krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg našao se i Patrik Telvel (24), mladić koji je nedavno osuđen na društveno-koristan rad od 100 sati u narednih godinu dana i 600 funti, zato što je gađao jajima kralja i njegovu suprugu tokom posete Jorku prošle godine.

Telvelu su stavljene lisice na ruke i provučen je kroz gomilu monarhista, koji su besno uzvikivali za njim, prenosi Dejli ekspres.

"Uhapšen sam na ceremoniji krunisanja zbog sumnje da sam nosio jaja. Identifikovale su me kamere za prepoznavanje lica i izvučen sam sa protesta sa lisicama tako čvrstim da su mi posekle kožu", napisao je on na Tviteru.

Kako je naveo, policajci su ga pretresli i pustili nakon pola sata, pošto nisu ništa pronašli.
Kako je ranije saopštila londonska Metropoliten policija, tokom krunisanja su izvršena 52 hapšenja zbog sukoba i narušavanja javnog reda i mira.

Prethodno je iz "Republike" saopšteno da će organizovati najveći protest protiv britanskog monarha u modernoj istoriji.

Protesti su održani i u Glazgovu u Škotskoj i Kardifu u Velsu, a na protestima su bili i natpisi: ''Ukinite monarhiju, nahranite narod'', dok su na društvenim mrežama mnogi poredili krizu troškova života u Britaniji sa pompom i raskoši prikazanim na krunisanju.

Londonska policija je upozorila da će preduzeti mere ako demonstranti pokušaju da "ometaju uživanje i proslavu" tog dana i formirala krug oko grupe.

image