Svet

Tramp neće svedočiti na suđenju za silovanje i klevetu u Njujorku

Bivši predsednik SAD odrekao se prava da se brani od optužbi bivše kolumnistkinje "Ela"
Tramp neće svedočiti na suđenju za silovanje i klevetu u NjujorkuGetty © Robert Perry / Stringer

Bivši američki predsednik Donald Tramp neće svedočiti na građanskom suđenju kako bi osporio tvrdnje autorke E. Džin Kerol da ju je silovao devedesetih i kasnije oklevetao, nakon što je propustio rok u nedelju.

Kako prenosi Rojters, Trampov advokat Džozef Takopina rekao je sudiji u četvrtak da se Tramp odrekao svog prava da svedoči na suđenju u saveznom sudu na Menhetnu i odlučio da ne iznosi odbranu u tom slučaju, kockajući se da će porotnici utvrditi da Kerol nije uspela da iznese ubedljiv argument.

Nakon što je porota završila sa radom u četvrtak, američki okružni sudija Luis Kaplan zatražio je od Takopine da obavesti Trampa da ima rok do nedelje u 17 časova da kaže sudu da li namerava da svedoči.

Kaplan je zakazao završne reči za ponedeljak. Kerol (79) je prošle godine podnela tužbu protiv Trampa (76), tvrdeći da ju je silovao u svlačionici robne kuće "Bergdorf Gudman" na Menhetnu 1995. ili 1996. godine, a zatim ju je oklevetao negirajući da se to dogodilo. Bivša kolumnistkinja magazina "El" traži neodređenu novčanu odštetu.

Tramp, koji je bio predsednik od 2017. do 2021. i koji je trenutni favorit za republikansku predsedničku nominaciju u SAD za izbore 2024. godine, rekao je da je Kerol izmislila tvrdnju da bi povećala prodaju svojih memoara iz 2019. godine. 

U video-snimku koji je u sredu prikazan poroti, Tramp je negirao da je silovao Kerol.

"To je najsmešnija, najodvratnija priča", rekao je Tramp i dodao:  "Sve je izmišljeno".

image