Svet

U Moldaviji razvijena najveća kopija zastave koja se 45. godine vijorila Rajhstagom

Uopšte me ne zanima šta su vlasti odlučile – za mene lično Georgijevska lenta nije simbol rata nego oslobođenja, rekao je počasni predsednik stranke "Šor"
U Moldaviji razvijena najveća kopija zastave koja se 45. godine vijorila RajhstagomGetty © Sean Gallup / Staff

Na paradi povodom Dana pobede u prestonici Moldavije, na centralnom trgu, je razvijena najveća replika Zastave pobede na svetu, iste onakve kakva se 45. godine zavijorila na ruševinama Rajhstaga, prenose "RIA Novosti".

"Na trgu smo razvili kopiju Zastave pobede. Zastava je ogromna - dugačka je 50 metara a široka 25", rekao je lider republikanskog saveta "Za slobodnu otadžbinu" Igor Tuljancev, jedan od organizatora akcije.

Razvijene su i zastave Ukrajinskog fronta, formacija sovjetskih snaga, koje su tokom ratnih godina oslobodili Moldaviju od nacista.

U tradicionalnoj šetnji "Besmrtnog puka" koju je organizovala opoziciona moldavska partija "Šor" učestvovalo je oko 50.000 ljudi. Prošetali su centrom glavnog grada, pevali pesme iz ratnog perioda i skandirali parole "Pobeda!" "Moldavija!", noseći u rukama fotografije svojih dedova i pradedova koji su se borili protiv fašizma.

Međutim, bilo je i provokacija.

Rukovodstvo Moldavije je organizovalo let helikopterom iznad Kišinjeva sa zastavom EU, čime je, prema rečima lidera opozicione partije "Šor" Ilana Šora, pokazalo potpuno nepoštovanje prema svojim građanima i sećanju na one koji su pali u ime pobede.

Vojni helikopter je nekoliko puta obišao Kišinjev, noseći zastavu Evropske unije, što bi trebalo da predstavlja simbolični završetak moldavsko-poljskih vežbi na Dan Evrope, koje su trajale sedam dana, saopštilo je moldavsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Izgleda da su moldavske vlasti konačno poludele. Ovo je potpuno nepoštovanje sećanja na sve one koji su pali u ime pobede. Danas je zaista veliki praznik. Ljudi u Moldaviji pamte heroje koji su oslobodili zemlju i Evropu od fašista. Čin aktuelnog režima je čista provokacija. Koga su vlasti odlučile da uplaše? Sopstvene građane koji se sećaju sovjetskih vojnika", rekao je Šor.

Za Moldaviju je 9. maj Dan Pobede a ne Dan Evrope, rekao je.

Osim provokacije sa zastavom EU, moldavske vlasti su kažnjavale građane koji su nosili Georgijevske lente.

Moldavska policija nije imala pravo da kažnjava građane zbog nošenja Georgijevskih lenti tokom proslave posvećene Danu pobede, naglasio je Ilan Šor, siguran da su novčane kazne još jedna protivzakonita radnja aktuelnog moldavskog režima.

"Aktuelnom režimu ostaje još malo vremena na vlasti, jer 90 posto stanovnika zemlje slavi 9. maj kao praznik, a oni se ponašaju tako podlo i kukavički. Nisko je i podlo da se kažnjava narod zbog lenti. Za ljude koji slave Veliku pobedu Georgijevska lenta mnogo znači, ona je deo ordenja kojima su nagrađivani njihovi preci", rekao je Šor.

"Uopšte me ne zanima šta su vlasti odlučile – za mene lično Georgijevska lenta nije simbol rata, nego oslobođenja. Ne plaše me ni novčane niti bilo kakve nezakonite kazne za njeno nošenje", rekao je počasni predsednik stranke "Šor" Valerij Klimenko.

image
VV inauguration
banner