Svet

Ili test ili odustani od izborne trke: Republikanci sumnjaju u Bajdena

Sve više republikanaca traži da predsednik SAD bude podvrgnut testu kognitivnih sposobnosti
Ili test ili odustani od izborne trke: Republikanci sumnjaju u BajdenaGetty © Drew Angerer / Staff

Republikanski predstavnik Teksasa u Predstavničkom domu Roni Džekson poslao je pismo koje je potpisalo još 60-ak njegovih stranačkih kolega u kome traže da predsednik SAD Džozef Bajden bude podvrgnut testu sposobnosti ili da odustane od izborne trke za predsednika 2024.

Džekson, bivši lekar Bele kuće, i njegove kolege republikanci su napisali da su, u svetlu najave Bajdenove predsedničke kampanje za reizbor 2024, zabrinuti zbog njegovog "trenutnog kognitivnog stanja i sposobnosti da služi još jedan mandat predsednika. Verujemo da, bez obzira na pol, godine ili političku partiju, svi predsednici treba da dokumentuju i pokažu dobre mentalne sposobnosti", napisali su republikanci.

U pismu se navodi da, iako je Bajden prošao dva sistematska pregleda, nema naznaka da je imao bilo kakvu kognitivnu procenu. Ako jeste, navode oni, ti rezultati su skriveni od javnosti, prenosi "Foks njuz".

Osvrnuvši se na izjavu lekara Bele kuće Kevina O'Konora da je Bajden "zdrav, energičan, 80-godišnji muškarac, sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika", republikanci navode da je ta procena zasnovana isključivo na fizičkom pregledu i podsećaju da su poslali tri dopisa o ovom pitanju na koja Bajden nije odgovorio.

"Dok vi i vaše osoblje odbacujete ove upite, američki narod nastavlja da dovodi u pitanje vaše mentalne i kognitivne sposobnosti i gubi veru u vašu sposobnost da vodite ovu zemlju", napisali su, ukazujući na nedavnu anketu koja je pokazala 57 odsto birača smatra da Bajden nije mentalno sposoban da služi kao predsednik ili sumnja u njegove mentalne sposobnosti.

"Kada ste prvi put objavili da se kandidujete na predsedničkim izborima 2020. godine, pojavila su se pitanja i zabrinutosti u vezi sa vašim kognitivnim sposobnostima. Ta zabrinutost je samo porasla jer su vaš mentalni pad i zaboravnost postali očigledniji otkako ste izabrani. Tokom protekle dve godine, javna pojavljivanja u kojima se saplićete, mumlate, zaboravljate imena, gubite tok misli i izgledate na trenutak zbunjeni, postali su uobičajena pojava. Ovi incidenti su toliko česti i uočljivi da se, ako pretražite 'Bajdenove gafove' na mreži, pojavi više od 14.000.000 rezultata", navode republikanci.

U pismu se dodaje da su "ovi incidenti i stopa po kojoj se dešavaju veoma su zabrinjavajući i dovode u sumnju vašu sposobnost da izvršite dužnosti koje se zahtevaju od predsednika Sjedinjenih Država" i naglašava da građani SAD "treba da imaju apsolutno poverenje u svog predsednika i da znaju da on ili ona mogu da obavljaju svoje dužnosti kao šef države i vrhovni komandant".

Pored toga, zakonodavci su naveli da "američki narod zaslužuje potpunu transparentnost" o predsednikovim "mentalnim sposobnostima" i da se nacionalna bezbednost zemlje "oslanja na kognitivno dobrog vrhovnog komandanta", što nije slučaj sa Bajdenom.

"Stoga, pozivamo vas da ili odustanete od svojih planova za reizbor ili da se podvrgnete klinički validiranoj proceni kognitivnog skrininga i učinite te rezultate dostupnim javnosti", naveli su republikanci i dodali da će uspešno polaganje testa smiriti nervozu javnosti, a da će mu neuspeh na testu "omogućiti da se pomiri sa mnogim neuspesima administracije u protekle dve godine".

image