Svet

Ko je novi britanski premijer? Brakom dobio milijardu dolara i preuzeo vođenje zemlje u krizi

Riši Sunak jedan je od najbogatijih ljudi u zemlji
Ko je novi britanski premijer?  Brakom dobio milijardu dolara i preuzeo vođenje zemlje u kriziwww.globallookpress.com © © Martyn Wheatley / Parsons Media

Riši Sunak uskoro će postati najnoviji britanski premijer, preuzimajući dužnost od Liz Tras nakon njenog zapanjujuće kratkog i haotičnog mandata.

Odluka Tras da smanji poreze a potom i zaokret u politici tokom  šest sedmica na funkciji uplašili su tržišta i gurnuli Britaniju u finansijski haos.

Njen agresivni plan za smanjenje poreza u kombinaciji sa već rastućim kamatnim stopama i pritiskom na cene energenata širom sveta ostavio je mnoge Britance u finansijskom škripcu.

Velika Britanija sada ima više banaka hrane nego "Mekdonaldsa", a mnogi moraju da biraju između jela i grejanja svojih domova, piše portal "Biznis insajder". Britanski "Gardijan" je u avgustu izvestio da skoro četvrtina zemlje planira da ove zime ne uključuje grejanje.

U ponedeljak, 24. oktobra, Sunak je obezbedio podršku svoje Konzervativne stranke da postane njen lider, čime je postao i premijer Velike Britanije.

Budući da je bio ministar finansija, Sunakovo shvatanje fiskalne politike moglo bi da dobije podršku građana zemlje koja se suočava sa ogromnim finansijskim poteškoćama.

Međutim, Sunak se takođe suočava sa žestokim kritikama zbog izuzetnog bogatstva svoje porodice. Sa neto vrednošću koja je više nego dvostruko veća od vrednosti kralja Čarlsa, mnogi strahuju da Sunak neće moći da razume svakodnevne finansijske probleme sa kojima se njegovi birači suočavaju, posebno kada se Britanija sprema da se suoči sa dubokom recesijom.

Konsultantska kuća za politička istraživanja "Savanta KomRes" postavila je na Tviteru anketu: "Kako biste jednom rečju opisali Rišija Sunaka?" "Pametan","dobar", "okej" su bile najčešće reči, ali ni približno toliko česte kao reč "bogat". 

Privilegovano detinjstvo

Sunakovi roditelji su rođeni u kolonijalnoj Africi — njegov otac Jašvir u Keniji i majka Uša u Tanzaniji. Upoznali su se i venčali u Velikoj Britaniji, gde je njegov otac postao lekar opšte prakse, a majka je nastavila da vodi apoteku. U priči za magazin "Tatler", prijatelj porodice opisao ih je kao "strastvene ljubitelje Britaniije".

Sunak se školovao na Vinčester koledžu - školi koja se plaća, a pohađanje je 2022. koštalo 38.500 do 52.000 dolara godišnje. Odatle je krenuo putem dobro utabanim za britanske političare, studirajući filozofiju, politiku i ekonomiju na Oksfordu.

Kao Fulbrajtov stipendista, na Stenfordu je 2006. godine stekao magistarsko zvanje i tamo je upoznao Akšatu Murti, ćerku milijardera Narajane Murtija, vlasnika tehnološke kompanije "Infosis".

Par se venčao 2009. godine na ekstravagantnom dvodnevnom venčanju u Bangaloru. Zajedničko bogatstvo para se procenjuje na 825 miliona dolara, naveo je "Sandej tajms" dodavši da je to više nego dvostruko više od procenjenih 340 miliona dolara bogatstva britanskog kralja Čarlsa.

Taj brak je Sunaka učinio prvim britanskim političarem koji se našao na "Sandej tajmsovoj" godišnjoj listi bogataša.

Nakon što je 2015. postao poslanik Konzervativne stranke za Ričmond u Severnom Jorkširu, ubrzo je viđen kao zvezda u usponu i postao je ministar finansija Borisa Džonsona između 2020. i 2022. godine.

U toj ulozi, nadgledao je nekoliko fiskalnih stimulativnih mera usred pandemije kovida, uključujući skoro 420 milijardi dolara garancija za kredite za pogođena preduzeća. Ali nakon što je Džonson bio umešan u brojne skandale, Sunak je podneo ostavku i sam ušao u trku za najviši položaj.

Prikazivanje bogatstva

Na izborima za vođstvo torijevaca koji su usledili — na kojima je Liz Tras na kraju pobedila — Sunak je igrao na kartu skromnih početaka svojih roditelja, naglašavajući koliko su se oni "žrtvovali“ da bi mu obezbedili skupo obrazovanje.

Uprkos pokušajima da se predstavi kao "čovek iz naroda", Britanci su do tada imali brojne podsetnike da Sunak ima sasvim drugačije iskustvo sa novcem od većine ljudi.

U avgustu je isplivao video snimak na kome se vidi Sunak kako pokušava nešto da plati karticom, ali je drži predaleko od uređaja za plaćanje, što je ostavilo utisak da ministar retko kupuje stvari lično. Kasnije je priznao da je tražio da ga nauče kako se koristi koristi čitač kartica.

Potom se pojavio snimak njegovog intervjua za britanski javni servis Bi-Bi-Si 2007. godine kada je priznao da nema nijednog "prijatelja iz radničke klase“.

Takođe se našao na udaru kritika zbog svog otvorenog pokazivanja bogatstva od mokasina vrednih 500 dolara do "pametne" šolje za kafu koja košta 200 dolara."Vrednosti su ono što je važno, ono šta ja nosim je nebitno za sve to“, rekao je Sunak za "Gardijan" o svojim ekstravagantnim kupovinama.

Poreski i vizni skandali

U novembru 2020. list "Gardijan" je izvestio da Sunak nije naveo ogromno bogatstvo svoje žene u imovinskoj karti. Naknadna istraga je pokazala da ipak nije prekršio ministarski kodeks Ujedinjenog Kraljevstva.

Ranije ove godine, Sunakova supruga Murti takođe je bila upletena u poreski skandal nakon što se ispostavilo da ima status "nedomicilnog" u Velikoj Britaniji, što joj je omogućilo da izbegne plaćanje britanskog poreza na prihod koji je zarađivala u inostranstvu, prvenstveno od udela u očevoj kompaniji "Infosis", sa sedištem u Indiji. Murti je takođe direktorka očeve kompanije "Katamaran venčurs" i ima akcije u nekoliko drugih kompanija.

Otprilike u isto vreme, Sunak se suočio sa istragom zbog posedovanja američke zelene karte dok je bio ministar finansija, uprkos tome što njegovo primarno prebivalište nije bilo u SAD, što je izazvalo pitanja o tome da li je zbog toga uživao poreske olakšice. On se odrekao zelene karte u oktobru 2021. godine, rekla je njegova portparolka.

Još uvek nije jasno da li će se bogatstvo Sunaka i njegove porodice pokazati kao problem. Njegove pristalice, uključujući britanskog ministra finansija Džeremija Hanta, tvrde da Sunakovo iskustvo u finansijama i ministarstvu znače da je pravi čovek za taj posao.

"Da bismo povratili stabilnost i poverenje, potreban nam je lider kome se može verovati da će praviti teške izbore“, naveo je Hant koji će nastojati da zadrži svoju poziciju, prenosi "Dejli telegraf".

"Potreban nam je i neko ko može da objasni te izbore građanima koji su zabrinuti za poslove, hipoteke i javne usluge. Imamo lidera koji može da uradi upravo to u Rišiju Sunaku“, dodao je Hant.

image