Svet

Savetnik Zelenskog: Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da pokrene ofanzivu protiv Rusije

Uspeh bi bio oslobađanje svih zarobljenih oblasti Ukrajine, rekao je Igor Žovkva
Savetnik Zelenskog: Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da pokrene ofanzivu protiv RusijeGetty © Roman Pilipey

Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da pokrene kontraofanzivu protiv Rusije, rekao je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva, piše "Skaj njuz".

Rekao je da su njegovoj zemlji potrebna oklopna vozila i tenkovi ako želi da "oslobodi" oblasti koje je Moskva zauzela.

"Da biste započeli kontraofanzivu, čiji je rezultat oslobađanje ukrajinskih teritorija, potrebno je dovoljno artiljerijskih sistema i municije. Potrebna su vam oklopna vozila i tenkovi. Želimo da ova kontraofanziva bude što uspešnija. Uspeh bi bio oslobađanje svih zarobljenih oblasti Ukrajine", izjavio je saradnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, otkrivajući da je njegovo putovanje u Evropu, Veliku Britaniju, Nemačku i Italiju, organizovano kako bi osigurao novu vojnu pomoć zemlji.

Nažalost, nivo opreme koju imamo još nije dovoljan da započnemo kontraofanzivu, naveo je on.

Upitan o tome šta misli o tome što će Putin i Zelenski ugostiti afričke lidere u Moskvi i Kijevu, Žovkva je odgovorio da je jedino prikladno rešenje ukrajinsko.

"Sukob se vodi na teritoriji Ukrajine. Dakle, jedini prihvatljiv plan jeste i biće ukrajinski plan. Spremni smo da saslušamo predloge država. Znamo za kineske ideje. Prošle nedelje je Kijev posetio predstavnik brazilskog predsednika. Ali, jedini plan koji bi Ukrajina sprovela je plan Zelenskog", rekao je on.

image
VV inauguration
banner