Svet

Oproštajni intervju Danijela Elsberga: Amerika vodi "prikrivenu imperiju", Putin nateran na rat

Američki izbori se u oblasti spoljne i odbrambene politike, kao i u oblasti prodaje naoružanja, svode na to ko će upravljati imperijom, poručio poznati uzbunjivač
Oproštajni intervju Danijela Elsberga: Amerika vodi "prikrivenu imperiju", Putin nateran na ratwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Amerika i dalje širom sveta predstavlja "prikrivenu imperiju" oličenu u NATO-u, rekao je za "Politiko" legendarni američki uzbunjivač Danijel Elsberg, u svom verovatno poslednjem intervju.

On je dodao da je Vašington "isprovocirao ruskog predsednika Vladimira Putina da započne rat" širenjem svog uticaja na istok, da su uticajni američki mediji često saučesnici u prikrivanju državnih tajni, kao i da je "ideja da su Amerikanci ikada bili dobri momci pogrešna".

"Ja mislim da je samo mali deo Amerikanaca svestan kakav je naš uticaj na nekadašnji kolonijalni svet", rekao je on.

"Kralj Čarls III više nije imperator, ali kako ja to razumem, u praksi je to Džo Bajden", smatra poznati uzbunjivač.

On navodi da većina Amerikanaca ne zna ni za jedan, a kamoli za više slučajeva državnih udara iza kojih stoje Sjedinjene Američke Države. Iran, Gvatemala, Indonezija, Honduras, Dominikanska Republika, Brazil i Čile su samo neki od njih, nabrojao je on.

Na komentar novinara "Politika" da su "to sve bile politike iz Hladnog rata" i pitanje da li smatra da se ne što promenilo, Elsberg kaže da ne veruje u to.

"Demokrate su po tom pitanju jednako besramne kao i republikanci", kaže on. "Naši izbori se u oblasti spoljne i odbrambene politike, kao i u oblasti prodaje naoružanja, svode na to ko će upravljati imperijom", rekao je on.

Devedesetdvogodišnji Danijel Elsberg važi za jednog od najpoznatijih uzbunjivača u američkoj istoriji. On je postao poznat 1971. godine, kada je objavio tzv. "Dokumente iz Pentagona", u kojima je otkriveno da su američki političari "sistematski lagali, kako u javnosti, tako i pred Kongresom" o situaciji u Vijetnamu. 

Elsberg je tada optužen za zaveru, špijunažu i krađu tajnih dokumenata, ali je oslobođen nakon otkrivanja afere "Votergejt" 1973. godine. On trenutno boluje od rata pankreasa, pa se pretpostavlja da će ovo bi njegov poslednji intervju.

image