Svet

"Global tajms": Nadamo se da "zdrava konkurencija" Jelenove nije američkog stila

Smatra se da će poseta Jelenove Pekingu teško promeniti putanju ekonomskih odnosa dveju zemalja niti će poboljšati odnose Kine i SAD
"Global tajms": Nadamo se da "zdrava konkurencija" Jelenove nije američkog stila© Tanjug/Pedro Pardo/Pool Photo via AP

Posle posete američke ministarke finansija Dženet Jelen Pekingu, obe strane opisale su razgovore kao iskrene i konstruktivne što bi moglo da ukaže da će veze dveju zemalja, u nekom narednom koraku, biti bolje, piše u komentaru "Global tajms".

U "zahladnelim" odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ovi susreti na visokom nivou imali su neke nove osobenosti. Za početak poseta Jelenove trajala je gotovo četiri dana, što je neuobičajeno poslednjih godina i pokazuje da zaista ima mnogo pitanja o kojima su ekonomski i trgovinski timovi dve zemlje razgovarali. Drugo, susretima dveju strana dominirao je profesionalni ton – sudeći po izjavama američke strane, poseta je imala manje ideoloških elemenata nego one prethodnih godina. I treće, obe strane pokazale su volju da primene ono što su dogovorili šefovi dveju država, što je verovatno i najvažniji aspekt posete, piše medij blizak Komunističkoj partiji Kine.

Ističe se i da je Jelen imala nekoliko pozitivnih izjava tokom posete, poput onih da je svet dovoljno veliki i za SAD i za Kinu, da SAD ne žele da prekinu sve veze s Kinom ili da treba uspostaviti ekonomske odnose koji će biti na obostranu korist. Na takva stanovišta ne bi trebalo gledati kao na neke ljubaznosti jer oni odslikavaju stavove i želje američke poslovne zajednice koju predstavlja Jelen.

Sve to zajedno daje spoljnom svetu neka pozitivna očekivanja. Pa ipak, ona su poput sveće na vetru: slaba i nesigurna. Smatra se da će poseta Jelenove teško promeniti putanju ekonomskih odnosa dveju zemalja niti će poboljšati odnose Kine i SAD. I dalje se više veruje da će politika Vašingtona prema Kini i dalje biti usmerena na obuzdavanje i potiskivanje i da neće biti napretka ni po ekonomskim i trgovinskim pitanjima. To smatraju ne samo Kinezi, već i međunarodna zajednica.  

Na primer, Jelenova je više puta pomenula da SAD žele da imaju sa Kinom odnos zdrave konkurencije, a ne "pobednik uzima sve" pristup. To zvuči lepo dok se ne zapitamo šta se podrazumeva pod zdravom konkurencijom.

Da li se radi o američkom shvatanju ovog pojma po kojem je geopolitički apetit SAD zadovoljen, dok Kina bespogovorno sarađuje? Ili je zasnovan na međusobnom poštovanju, mirnom suživotu i saradnji u kojoj su svi na dobitku?  

Potezi Vašingtona poslednjih godina ozbiljno su narušili poverenje spoljnog sveta u kinesko-američke odnose do tačke u kojoj je teško verovati bilo čemu što SAD kažu. Ovo može da se promeni samo kroz konkretne korake Vašingtona.

Ceneći pozitivne poruke koje je donela Jelen, u tekstu se ukazuje da kako bi se postigli zaista zdravi međusobni odnosi potrebno je da obe strane ulože dugoročni napor.

image