Svet

Kimova sestra poručila SAD: Još jedan prekršaj i biće to veoma opasan let

Severna Koreja spremna da preduzme uzvratne mere u vezi sa provokativnim akcijama Sjedinjenih Država, kazala je Kim Jo Džong, komentarišući američki špijunski avion koji je leteo u blizini severnokorejskih voda
Kimova sestra poručila SAD: Još jedan prekršaj i biće to veoma opasan letGetty © Photo by Patrick Semansky - Pool /Getty Images

Intenziviranje američkih izviđačkih aktivnosti zadire u suverenitet Severne Koreje i stvara "opasnu situaciju" za američke vojne avione, izjavila je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i zamenica šefa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Kim Jo Džong, komentarišući američki špijunski avion koji je leteo u blizini severnokorejskih voda.

Naime, strateški i elektronski obaveštajni avioni američkog ratnog vazduhoplovstva upali su juče nekoliko desetina kilometara u vazdušni prostor Severne Koreje. 

"Ako se još jednom ponovi ovakav nameran prekršaj, to će biti veoma opasan let za američku vojsku", poručila je ona i dodala da je vojska Severne Koreje spremna da preduzme uzvratne mere u vezi sa provokativnim akcijama Sjedinjenih Država, prenosi Centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA).

Kim Jo Džong je precizirala da su američki izviđački avioni osam puta narušili vazdušni prostor iznad ekskluzivne ekonomske zone Severne Koreje u Japanskom moru.

Ranije je Pjongjang optužio Vašington za kršenje vazdušnog prostora i upozorio da ima pravo da obara američke izviđačke letelice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Severne Koreje.

"Provokativne vojne akcije SAD dovele su Korejsko poluostrvo korak bliže nuklearnom konfliktu", kazao je neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva nacionalne odbrane.

Osim toga, Severna Koreja je optužila SAD da izazivaju napetosti na poluostrvu zbog planova za raspoređivanje strateškog nuklearnog naoružanja u Južnoj Koreji, kao i da tamo baziraju američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem.

"Trenutna situacija dokazuje da se situacija na Korejskom poluostrvu očigledno približava prelomnoj tački nuklearnog sukoba zbog provokativnih vojnih akcija SAD", naglasili su u ministarstvu.

image