Svet

Bela kuća žali što Kisindžer ima bolje veze s Pekingom od aktuelnih američkih zvaničnika

Šteta je što privatni građanin može da se sastane sa kineskim ministrom odbrane i ima razgovore kakve Sjedinjene Američke države ne mogu da imaju, prokomentarisao je Džon Kirbi
Bela kuća žali što Kisindžer ima bolje veze s Pekingom od aktuelnih američkih zvaničnika© Tanjug/Zhai Jianlan/Xinhua via AP

Bela kuća je izrazila žaljenje što je Henri Kisindžer, stogodišnji bivši američki diplomata koji je bio u poseti Kini, dobio veću pažnju u Pekingu nego neki aktuelni visoki američki zvaničnici.

Tvorac normalizacije odnosa između Vašingtona i Pekinga sedamdesetih godina prošlog veka, imao je vrlo topao prijem u Kini kao "stari prijatelj" koji se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Bela kuća je saopštila da je upoznata sa susretima, ali da se radi o poseti privatnog građanina, preneo je Rojters. Kao deo pekinških susreta, Kisindžer se sastao i sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem, ali i ministrom odbrane Li Šangfuom, koji je odbijao direktne razgovore s američkim kolegom Lojdom Ostinom. Li Šangfu je, inače, pod američkim sankcijama.

Šteta je što privatni građanin može da se sastane sa ministrom odbrane i ima razgovore kakve Sjedinjene Američke države ne mogu da imaju, prokomentarisao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

"To je nešto što želimo da rešimo. Zbog toga nastavljamo da pokušavamo da ponovo otvorimo vojne linije komunikacije jer kada one ne funkcionišu, a ima perioda kada su tenzije visoke, rizici su veliki", rekao je Kirbi.

On je dodao da se zvaničnici administracije nadaju da će se čuti sa Kisindžerom po njegovom povratku i da, kako je naveo, "da ćemo čuti ono što je on čuo, naučio, video".

image