Svet

Amerikanci više vole svetske lidere nego svoje

Amerikanci vole britanske političare - svoje, ne baš
Amerikanci više vole svetske lidere nego svojeGetty © Pool / Pool

Istraživanje "Galupa" pokazalo je da su Amerikanci - i demokrate i republikanci - veći ljubitelji princa Vilijama i Vladimira Zelenskog nego svojih političkih lidera.

Podeljena politička scena ukaljala je reputacije američkih političkih lidera, od predsednika Džozefa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris, preko predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Makartija do državnog tužioca Merika Garlanda, koji su svi dobili negativne poene u anketi.

Prva dama Džil Bajden i glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts jedini su Amerikanci koji su dobili pozitivne poene među ispitanicima.

Anketa je pokazala da posle 250 godina nezavisnosti, Sjedinjene Države "čeznu" za Engleskom budući da su princ Vilijam i kralj Čarls treći visoko na listi najpopularniji.

Princ je "najvoljeniji" sa 65 odsto podrške demokratskih ispitanika i 62 odsto republikanskih glasova, dok kralj Čarls ima 50 odsto podrške demokrata i 49 posto glasova demokrata.

Ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog voli polovina ispitanih republikanaca, ali je još popularniji među demokratama - 75 odsto. Ova razlika, navodi portal "Aksios" ukazuje na sve veći otpor republikanaca da nastave sa slanjem pomoći Ukrajini, koja se već meri milijardama dolara.

Kada je reč o najmanje popularnim političarima, na prvom mestu je ruski predsednik Vladimir Putin koga ne voli 90 odsto ispitanika. To je najgori Putinov rejting u nekom "Galupovom" istraživanju, dodaje "Aksios".

image