Svet

Koliko Ukrajina to može da izdrži: 31 uništeno borbeno vozilo za jedno selo

Ukrajina beleži katastrofalne gubitke kako bi zauzela tek nekoliko sela, piše nemački list "Bild"
Koliko Ukrajina to može da izdrži: 31 uništeno borbeno vozilo za jedno selo© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko, File

Više od deset nedelja nakon početka kontraofanzive, ukrajinske trupe su objavile da su uspele da zauzmu selo Urožine, u zapadnom delu Donjecke Narodne Republike. Sada im je ostalo "samo" 91 kilometar do obale, piše nemački "Bild".

Ipak, njihov "uspeh" bio je izuzetno skup. Neposredno pre Urožina, Ukrajinci su zauzeli još jedno selo - Staromajorsko - oko kog su borbe trajale duže od nedelju dana.

Kako navodi "Bild", ruski snimci iz drona pokazuju da su ukrajinske snage tokom borbi za Staromajorsko izgubile najmanje 31 oklopno vozilo, uključujući i 23 transportera

Ostaci nekih od tih vozila i dalje se nalaze na bojnom polju, dok su druga, oštećena vozila spašena.

To predstavlja uspeh sa ruskog gledišta, navodi nemački list. Čak i ako Ukrajinci uspešno zauzmu nekoliko sela, ruska strategija je fokusirana na uništavanje što više zapadne tehnike. U Moskvi znaju da je Ukrajincima mnogo teže da poprave oštećena i nabave nova vozila nego Rusima.

Kako piše "Bild", Ukrajina je od početka kontraofanzive izgubila devet od 18 tenkova "leopard 2A6" koje je dobila od Nemačke. 

Deo oštećenih tenkova može biti popravljen. Ipak, centri za popravku se nalaze na samom zapadu zemlje i od bojnog polja su udaljeni više od 1.000 kilometara. U isto vreme, mnoge od njih nije ni moguće izvući sa bojnog polja.

"Bild" navodi i da zemlje koje su obećale da će Ukrajini poslati tenkove, poput Nemačke, SAD i Velike Britanije, to rade izuzetno sporo. S druge strane, ruska vojska svakog meseca dobija između 20 i 50 savremenih i ili makar modernizovanih tenkova.

Računica je prosta: Ukoliko Ukrajinci nastave da gube 30 i više oklopnih vozila za svako selo koje budu zauzeli, oni će ostati bez opreme mnogo pre nego što dođu do strateški bitnih mesta poput Tokmaka, Volnovahe ili Marijupolja, zaključuje nemački list.

image