Svet

"Isus nije plaćao porez, papa je komunista": Ko je kontroverzni potencijalni predsednik Argentine?

Havijer Milei, favorit na predstojećim izborima u Argentini koji bi mogao da postane "najluđi predsednik" na svetu, optužio je papu Franciska za - komunizam
"Isus nije plaćao porez, papa je komunista": Ko je kontroverzni potencijalni predsednik Argentine?© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

U jednom uglu ringa stoji Havijer Milei, pedesetdvogodišnji samozvani bivši trener tantričkog seksa, autsajder anarho-kapitalista i favorit na predstojećim predsedničkim izborima u Argentini.

U drugom, njegov sunarodnik, osamdesetšestogodišnji papa Francisko, svetski šampion za siromašne, kojeg je potencijalni predsednik Argentine više puta ismevao kao "je***og komunistu" i "predstavnika zla na Zemlji" zbog promovisanja doktrine "socijalne pravde" za pomoć ugroženima.

Milei, koji je do 2020. godine bio politički anonimus, obećao je da će voditi "kulturnu bitku" za transformaciju Argentine u slobodarski raj gde kapitalistička efikasnost zamenjuje socijalnu pomoć, porezi su svedeni na minimum, a pojedincima bez novca je dozvoljeno da prodaju svoje telesne organe na otvorenom tržištu, piše "Gardijan".

Papa Francusko je iz Rima izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog porasta takve politike u njegovoj domovini. "Ekstremna desnica se uvek rekonstruiše, to je trijumf sebičnosti nad komunitarizmom", rekao je on u televizijskom intervjuu u martu na pitanje o predstojećim izborima u Argentini.

U izjavi za koju se veruje se da odnosi na Mileija, papa je dodao i da se "užasava spasilaca nacije bez iskustva sa političkim partijama". U Mileijevoj partiji Sloboda napreduje, papina doktrina socijalne pravde je sinonim za krađu zato što se oslanja na poreske prihode.

"Isus nije plaćao porez", tvitovao je Milei jednom prilikom, označivši papin zvanični nalog.

U pobedničkom govoru koji je posle otvorenih predizbora u Argentini 13. avgusta, razbarušeni Milei je obećao ukidanje državne pomoći jer je "zasnovane na onoj grozoti koja kaže da se tamo gde postoji potreba rađa pravo, a čiji je najupečatljiviji izraz užas koja zovemo socijalna pravda".

Milei je Franciska i ranije napadao u svojim toksičnim tvitovima, nazivajući ga "komunističkim go***m" i "gov**rom", optužujući ga da "propoveda komunizam".

Huan Grabois, progresivni peronista blizak papi koji je izgubio kandidaturu svoje partije od aktuelnog ministra ekonomije Serhija Mase, Mileija je nazvao "lažnim prorokom", ali njegov uspon pripisuje strašnoj ekonomskoj krizi u Argentini.

"Sa inflacijom od preko 115 odsto i padom kupovne moći nestalnih radnika od 25 odsto u poslednjih sedam godina, birači bi morali da poseduju nemoguću 'političku zrelost' ukoliko bi ponovo glasali za one koji su ih toliko puta izneverili", rekao je on za "Obzerver".

Glasači, koji su razočarani kako desničarskom strankom Zajedno za promene, koja je bila na vlasti do 2019. godine, tako i aktuelnim peronistima, u velikoj meri se okreću ka autsajderu Mileiju.

"Humana" nije termin koji bi se mogao primeniti na Mileijevu ekonomsku politiku. Osim što se zalaže za legalizaciju prodaje telesnih organa, njegov plan uključuje i "dizanje u vazduh" Centralne banke, kao i ukidanje argentinskog sistema besplatnog obrazovanja i besplatnih javnih zdravstvenih usluga.

Milei se takođe ne libi da uđe u okršaj sa "vouk ideologijom". On se zalaže za ponovno uvođenje zabrane abortusa, koji je legalizovan 2020. godine, ukidanje Ministarstva za žene, rod i različitost, kao i Ministarstva nauke – pošto smatra da su "klimatske promene socijalistička laž" – zdravstva, školstva, rada i javnih radova, a legalizovaće i prodaju vatrenog oružja.

Uprkos svojim nekonvencionalnim stavovima, Milei sada važi za neprikosnovenog favorita na predstojećim izborima, pogotovo među mladim siromašnim muškarcima. On je ranije ovog meseca osvojio 30 odsto glasova na otvorenim predizborima, naspram 28 odsto koliko je imala Patricija Bulrih iz Zajedno za promene i 27 odsto peronističkog kandidata Mase.

Dugogodišnji saradnik argentinskog milijardera Eduarda Eurnekiana, Milei je pre pet godina postao televizijska zvezda kao ekonomista divlje kose i tantrički seks trener koji se u programu uživo hvalio svojom seksualnom izdržljivošću i za trojke, nakon čega je postao popularan širom zemlje.

Ovi televizijski ispadi naveli su mnoge da se pitaju da li bi Milei mogao da "poludi" pod stresom koji donosi predsednička funkcija.

"Šta se dešava ako nestabilnom zemljom vlada nestabilan lider?", pita se novinar Huan Gonzalez, autor Mileijeve biografije pod nazivom "El Loko" (Ludak) objavljene prošlog meseca. "Zabrinut sam da će on zapravo pokušati da progura svoje nepraktične ekonomske teorije koje dalje razaraju ekonomiju i izazivaju nasilne društvene nemire".

Milei je svestan mogućnosti izbijanja nasilnih uličnih protesta. "Oteraću vođe onih koji budu bacali kamenje u zatvor, a ako opkole Kasa Rosadu (predsedničku palatu) moraće da me iznesu mrtvog", rekao je nedavno.

On je najavio i planove za uključivanje vojske u borbu protiv "novih pretnji", poput narko bandi, trgovaca ljudima i mogućih unutrašnjih sukoba.

Papa nije rekao da li ga Milejeve bombastične izjave nerviraju. "Znam da govore stvari o meni, ali ja to ignorišem zbog svog mentalnog zdravlja", rekao je on u televizijskom intervjuu. "Moliću se za njih."

image