Svet

Kina zabranila upotrebu "ajfona" državnim službenicima na poslu

Ograničenja za strane uređaje su najnoviji korak u kampanji Pekinga da smanji oslanjanje na prekookeansku tehnologiju i mogla bi da naškode "Eplu"
Kina zabranila upotrebu "ajfona" državnim službenicima na posluGetty © Getty Images / Stringer

Kina je naredila zvaničnicima u agencijama centralne vlade da ne koriste "Eplove" pametne telefone "ajfon" i druge uređaje stranih brendova za posao ili da ih ne unose u kancelariju, piše "Volstrit džornal".

Proteklih nedelja, zaposleni su dobili uputstva od pretpostavljenih u grupama za ćaskanje ili tokom sastanaka na radnom mestu, potvrdili su listu izvori. Direktiva je najnoviji korak u kampanji Pekinga da smanji oslanjanje na stranu tehnologiju i poboljša sajber bezbednost.

Ovaj potez Pekinga mogao bi da ima poražavajuće efekte za strane brendove u Kini, uključujući "Epl" koji dominira na tržištu pametnih telefona u zemlji i Kinu smatra jednim od svojih najvećih tržišta, oslanjajući se na nju za oko 19 odsto svog ukupnog prihoda.

Peking je godinama ograničavao vladine zvaničnike u nekim agencijama da koriste "ajfone" za posao, ali je zabrana sada proširena, kažu izvori.

U Sjedinjenim Državama postoji slična zabrana za upotrebu kineskih "Huavej" telefona i društvene mreže "TikTok".

"Epl", jedna od najvrednijih američkih tehnoloških kompanija koja se oslanja na Kinu i kao na glavno tržište i kao na proizvodnu lokaciju, do sada je u velikoj meri bila pošteđena u tehnološkoj borbi između dve najveće svetske ekonomske sile. Sa većinom "Epl" proizvoda koji se sklapaju u Kini, kompanija je izvor miliona poslova u zemlji preko svojih ugovornih proizvođača i dobavljača.

Kompanija je dominirala kineskim tržištem za pametne telefone nakon što su američke sankcije pogodile sposobnost "Eplovog" rivala "Huavej" da proizvodi 5G telefone. To se promenilo nedavno kada je kineska kompanija predstavila svoj pametni telefon, i to baš tokom posete američke ministarke trgovine Đine Rejmondo.

image