Svet

Aljendeov unuk: Neoliberalizam je nametnut Čileu

Pablo Sepulveda Aljende kaže da je američka sabotaža dovela do vojnog udara koji je zbacio njegovog dedu 1970-ih
Aljendeov unuk: Neoliberalizam je nametnut ČileuGetty © Marcelo Hernandez / Stringer

Otkako je Salvador Aljende 1970. izabran za prvog socijalističkog predsednika Čilea, Sjedinjene Američke Države su bile nepokolebljive u njegovom uklanjanju sa vlasti i koristile su ekonomsku sabotažu i druga sredstva da stvore uslove za vojni udar, rekao je za RT internešenel Aljendeov unuk Pablo Sepulveda Aljende.

Govoreći o puču 11. septembra 1973. koji je izveo Augusto Pinoče, Aljende je naveo da, iako je Čile u to vreme imao niz ekonomskih problema, većinu njih su izazvale SAD.

On je podsetio na zloglasno naređenje koje je tadašnji američki predsednik Ričard Nikson dao CIA da "natera (čileansku) ekonomiju da vrišti" i spreči Aljendea da dođe na vlast, ili da ga svrgne ako mu to pođe za rukom.

Danas, 50 godina nakon državnog udara, i više od 20 godina nakon završetka Pinočeove diktature, Čile i dalje pokušava da pronađe svoje uporište, kaže Aljende. Uprkos tome što se njegova zemlja ponekad opisuje kao jedna od najrazvijenijih u Latinskoj Americi, on tvrdi da postoji zabluda o čileanskoj ekonomiji i društvu. Aljende je istakao da je u zemlji još uvek dosta siromaštva i da je većina ljudi duboko zadužena.

Aljende je takođe rekao da je neoliberalizam, koji je bio dominantna ideologija u čileanskoj politici, u suštini bio nametnut Čileu nakon 17 godina državnog terora Pinočea.

On je osudio činjenicu da su moderne čileanske levičarske partije prihvatile neoliberalizam i sklopile paktove sa desnicom kako bi ostale na vlasti. Kaže da je Socijalistička partija, kao i drugi članovi koalicije levog centra, izdala nasleđe njegovog dede, na primer, denacionalizacijom industrije bakra.

"Danas, posle 50 godina, 70 odsto bakra koji se kopa u Čileu pripada strancima, transnacionalnim korporacijama", rekao je Aljende.

image