Svet

Francuska: Moguća poskupljenja struje od 10 do 20 odsto

Ministar finansija negirao je ovu mogućnost, iako je za pouzdanu računicu potrebno sačekati kraj godine
Francuska: Moguća poskupljenja struje od 10 do 20 odstowww.globallookpress.com © Vincent Isore

Francuski ministar privrede i finansija Bruno Le Mer negirao je da će početkom sledeće godine doći do značajnog povećanja cena struje od 10 do 20 odsto, navodeći da je ta opcija "isključena", navodi "Figaro".

Ministar je reagovao na proračune Regulatorne komisije za energetiku (CRE), koja je objavila procenu o poskupljenju struje sledećeg februara.

Njihove prognoze izazvale su burne reakcije brojnih političkih predstavnika, posebno levice, na društvenim mrežama. 

"Pažnja, novo poskupljenje struje. CRE je upravo najavio da će računi za struju porasti za 10 do 20 odsto 2024. godine", napisala je poslanica levičarske partije Nepokorna Francuska Klemans Gete. 

Samo teorijsko povećanje

Regulatorna komisija za energetiku (CRE) je spokojnija nego prošle godine po pitanju rasta cena električne energije. Ali pominje se teorijsko povećanje od 10 do 20 odsto ugovorene prodajne cene električne energije (TRVE) sledećeg februara. 

Predsednik komisije je precizirao da bi "teorijska računica koju će CRE predložiti Vladi mogla da dovede do poskupljenja od maksimalno 10 odsto na početku 2024. godine, pre eventualne primene zakonske regulative".

U pitanju je, kako se navodi, mnogo manje povećanje od onog koje je zabeleženo prošle godine. Osim toga, ne znači da će teret povećanja snositi potrošači, jer je konačna odluka odgovornost vlasti.

Osim toga, godina nije završena. Obračun TRVE takođe zavisi od ponašanja tržišta u poslednja tri meseca u godini. Međutim, cene i dalje mogu da rastu ili padaju zbog poboljšanja proizvodnje nuklearne energije i puštanja u rad novih kapaciteta za obnovljivu energiju.

"Moraćemo da sačekamo kraj godine da bismo imali pouzdanu računicu", poručili su iz Komisije. 

image
VV inauguration
banner