Svet

Megan Markl držala za ruku ukrajinsku neonacistkinju: Britanski mediji poručuju - "slatko"

Kremlj je Juliju Tairu Paevsku nazvao "krvoločnim teroristom čije su ruke prekrivene krvlju staraca, žena i dece"
Megan Markl držala za ruku ukrajinsku neonacistkinju: Britanski mediji poručuju - "slatko"Getty © Photo by Joern Pollex/Getty Images for Invictus Games Düsseldorf 2023

Fotografija Megan Markl koja za ruku drži bivšu pripadnicu ukrajinskog neonacističkog bataljona na takmičenju ratnih veterana koje je osnovao njen suprug princ Hari privukla je pažnju britanske i američke štampe.

Sporna fotografija nastala je 12. septembra u Diseldorfu, a na njoj se vide vojvoda i vojvotkinja od Saseksa u društvu Julije 'Taire' Paevske u invalidskim kolicima koje je gurao pratilac.

Kremlj je Paevsku nazvao "krvoločnim teroristom čije su ruke prekrivene krvlju staraca, žena i dece". 

Ona se pridružila neonacističkoj miliciji "Azov" nakon puča u Kijevu 2014. koji su podržale SAD i nastavila da čini zločine nad ruskim stanovništvom.

"Dejli mejl" je fotografiju nasmejane Megan Markl sa neonacistkinjom nazvao "slatkim trenutkom", a nju "nemilosrdno mučenim herojem", budući da je provela 12 nedelja kao ruski zatvorenik.

Prema rečima Paevske, ona je puštena zahvaljujući princu Hariju koji je "skrenuo pažnju na njene nevolje" na prethodnim igrama veterana u Hagu 2022. godine.

Mlađi sin kralja Čarlsa osnovao je takmičenje "Inviktus gejms" 2014. godine inspirisan sličnim sportskim događajem u paraolimpijskom stilu za američke ratne veterane. 

Bela kuća je ranije ove godine odlikovala Paevsku nagradom "Žena hrabrost", što je naišlo na osudu ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova.

Paevska se, kako je rekao Antonov, u martu 2022. godine predala ruskim trupama u Mariupolju pretvarajući se da je majka dvoje dece čije je roditelje prethodno ubila, a zatim je pokušala da pobegne prerušena u civila.

Deca su kasnije svedočila da im je Paevska pretila nasiljem, dodao je diplomata.

image