Svet

Dve antiruske rezolucije u Savetu Evrope: Kako je glasala Srbija?

Jedna rezolucija poziva da se prestane sa priznavanjem legitimiteta predsednika Rusije, dok se drugom traži stvaranje jedinstvenog fronta za pomoć Ukrajini - koji je, ipak, "razbio" jedan glas protiv
Dve antiruske rezolucije u Savetu Evrope: Kako je glasala Srbija?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je u dva dana usvojila dve rezolucije usmerene protiv Rusije, odnosno njenog predsednika Vladimira Putina.

Rezolucije su usvojene jednoglasno, a delegacija Srbije nije učestvovala u glasanju, već je zasedanje napustila ranije, što je inače uobičajeno postupanje naših predstavnika u tom telu, kada se raspravlja i odlučuje nešto u vezi sa Rusijom ili Ukrajinom . 

Dokument koji je usvojen danas poziva međunarodnu zajednicu da prestane sa priznavanjem legitimiteta predsednika Rusije Vladimira Putina, nakon okončanja njegovog mandata 2024. godine, kao i da prekine svaki kontakt sa njim osim "humanitarnog kontakta i u potrazi za mirom".

U jučerašnjoj rezoluciji osuđuje se "ruski agresivni rat protiv Ukrajine" i poziva se na jedinstveni front u postizanju mira, što podrazumeva "vojnu, finansijsku, političku i diplomatsku podršku pobedi Ukrajine i priznavanje prirode, obima i težine zločina koje je počinila Ruska Federacija".

Ipak, taj željeni jedinstveni front juče je razbio jedan glas "protiv". Miroslav Vujičić, predstavnik Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, jedini je koji je glasao protiv usvajanja antiruske rezolucije.

Vujičić kaže za naš portal da je zbog toga bio "ponosan na sebe", te da je postupao u skladu sa tim kako sam razmišlja, ali i kako misli 90 posto stanovnika Republike Srpske.

"Protiv Rusije se vodi neverovatna antiruska kampanja. U životu nisam doživeo tu antirusku histeriju, pa evo sada i u telu koje se zove Savet Evrope, iz koga su Rusiju izbacili na silu. Situacija me malo podsetila na Srbe devedesetih godina 20. veka kada su bili prikazani kao najlošiji momci na planeti. Sada se, nažalost, to dešava Rusima", ističe Vujičić za RT Balkan.

Prema njegovim rečima, zaboravlja se da je Rusija dala nemerljiv doprinos i da je tadašnji SSSR zaslužan što je fašizam u Evropi srušen.

"Ali ovde očigledno vlada narativ 'Ako nisi sa mnom i sa mojom politikom koja je u ovom trenutku protiv Rusije onda si protiv svih'", ocenjuje Vujičić i dodaje da "ne može da se uklopi u takav stereotip, gde se etiketira jedan narod i jedna zemlja bez ikakvog razloga i ikakvog osnova".

O nacrtu rezolucija se, kako objašnjava, raspravlja na komitetima, ali ističe da se nikad nije čuo ni jedan jedini glas protiv.

"Naravno, predstavnici Ukrajine su imali mogućnost da iznesu stavove koji su, blago rečeno, antiruski. Ali niko nije imao mogućnost da čuje drugu stranu. To je jedan potpuni stereotip koji nije primeren politici Evrope 21. veka", ocenjuje naš sagovornik.

Posle glasanja mu se, navodi, niko nije obratio.

"Jedini sam imao drugačije mišljenje o tim stavovima koji su krajnje tendeciozni. Mogu slobodno da kažem da sam bio jedini glas razuma u moru antiruske histerije i antiruskog populizma", zaključuje Vujičić. 

image