Svet

Papa citirao Dostojevskog u propovedi vernicima

Papa Francisko naveo je deo iz romana "Braća Karamazovi" obraćajući se vernicima u nedeljnoj propovedi
Papa citirao Dostojevskog u propovedi vernicimaNone © Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Francisko odabrao je citat iz romana "Braća Karamazovi" Fjodora Mihailoviča Dostojevskog kako bi u nedeljnoj propovedi istakao značaj hrišćanske ljubavi.

"Ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad neko voli čoveka grešnog, to je već slika božanske ljubavi i vrhunac ljubavi na zemlji", citirao je poglavar Rimokatoličke crkve velikog ruskog pisca, za kojeg je nedavno izjavio da i dan-danas inspiriše hrišćane.

Obraćajući se vernicima, papa Francisko rekao je da je mir u Ukrajini moguć i da ne treba trpeti rat. Pozvao je na molitvu i izražavanje konkretne solidarnosti sa "braćom i sestrama u Ukrajini".

Govorio je i o potrebi da se načine konkretni koraci u zaštiti životne sredine osvrćući se na klimatski samit KOP27 u Egiptu.

Vraćajući se iz Bahreina prošle sedmice, papa Francisko razgovarao je sa novinarima u avionu i tom prilikom rekao da je pojednako privržen i ruskom i ukrajinskom narodu, da je između ljudi koje voli.

Liturgiju na ukrajinskom jeziku upoznao je i zavoleo u detinjstvu, dok je za Ruse rekao da ih veoma poštuje i da visoko ceni ruski humanizam.

image