Svet

"Blumberg": Zelenski se plaši "Majdana 3"

Ukrajinski predsednik strahuje od masovnih protesta u Kijevu
"Blumberg": Zelenski se plaši "Majdana 3"Getty © Marcelo del Pozo / Stringer

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je novinarima da je dobio informacije od više obaveštajnih agencija da Moskva radi na destabilizaciji njegove vlade.

Proteklih meseci u zapadnim medijima sve češće se pojavljuju informacije o podelama u najvišem rukovodstvu Ukrajine. Ukrajinski izvori tvrde da je Zelenski "okamenjen" u ostvarivanju nerealnog cilja potiskivanja Rusije sa svih teritorija na koje Kijev tvrdi da polaže pravo.

Zelenski se takođe javno sukobio sa vodećim generalom Valerijem Zalužnim, koji je ranije ovog meseca rekao da je kontraofanziva dospela u ćorsokak i da ne očekuje nikakav prodor Kijeva.

Ukrajinski predsednik rekao je novinarima da je od ukrajinskih i savezničkih obaveštajnih službi dobio informacije koje ga upozoravaju na "plan dezinformacija interno poznat kao 'Majdan 3'", čiji je cilj da iskoristi podele u društvu i podstakne pobunu.

Majdan na ukrajinskom znači "trg". Majdan 1 i 2 su termini za masovne proteste 2004. i 2014. godine, koji su se prvenstveno održavali na kijevskom Trgu nezavisnosti. Oba su bila usmerena protiv Viktora Janukoviča, bivšeg predsednika čija je baza političke podrške bila u tadašnjem istočnom delu Ukrajine naklonjenom Rusiji.

Protest 2004. bio je uglavnom miran i uspešno je poništio pobedu Janukoviča u predsedničkoj trci te godine. S druge strane, demonstracije 2014. su se desile dok je Janukovič bio na funkciji, što ga je primoralo da pobegne iz zemlje i podnese ostavku pošto su naoružani izgrednici gađali njegovu kuću.

Majdan 2 podržao je Zapad i osnažio nacionalističke snage u zemlji. Moskva je opisala politiku nove vlade u Kijevu nakon državnog udara kao diskriminatornu prema etničkim Rusima u Ukrajini i štetnu po nacionalnu bezbednost Rusije.

Zelenski je izabran na osnovu obećanja o pomirenju sa pobunjenicima u Donbasu, ali je popustio pod pritiskom promajdanskih nacionalista, koji su mu pretili masovnim protestima. Sada, on veruje da Rusija nastoji da izazove haos i podele u njegovoj zemlji i da sruši njegovu vladu. "Majdan je za njih (Moskva) državni udar, tako da je operacija razumljiva", rekao je Zelenski a prenosi "Blumberg".

Ranije ovog meseca, magazinu "Tajm" bliski saradnici Zelenskog požalili su se na njegovu nepokolebljivu težnju za vojnom pobedom nad Moskvom, koja je "na ivici mesijanskog".

image