Svet

"Telegraf": Nemačka želi da smanji vojnu pomoć Kijevu

Suočen s ekonomskom krizom kod kuće, Berlin traži da se u daljem finansiranju Ukrajine u obzir uzmu sve dosadašnje direktne dotacije režimu Vladimira Zelenskog
"Telegraf": Nemačka želi da smanji vojnu pomoć Kijevuwww.globallookpress.com © Soeren Stache

Nemačka planira da smanji pomoć Ukrajini, to jest da umanji iznos koji je trebalo da izdvoji za Evropski mirovni fond (EPF) težak 20 milijardi evra, otkrio je tajni dokument do kojeg je došao britanski list "Dejli telegraf".

Berlin smatra da EPF mora da uzme u obzir milijarde evra vojne pomoći koju je Nemačka dosad direktno dala Kijevu, a to je izazvalo bojazan u Briselu – nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi da poremeti buduće napore EU da pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Od početka ruske Specijalne vojne operacije, EPF je obezbedio Ukrajini oružje u vrednosti od 4,5 milijardi evra i obučio 34.000 tamošnjih vojnika u okviru misije EU.

"Vojna podrška Ukrajini može se pružiti ili kroz finansijske doprinose EPF-u ili u obliku direktnih isporuka vojne opreme Ukrajini", napomenuo je Berlin u dokumentu.

To pak znači da će Nemačka pri određivanju veličine pomoći opštem fondu insistirati na tome da se računa sve što je dala Kijevu na osnovu bilateralne saradnje.

Inače, ova evropska zemlja, kao najveća ekonomska snaga EU, pokriva četvrtinu budžeta EPF-a; u novembru je najavila da će udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini 2024. i da je već odobren paket od osam milijardi evra.

Međutim, Berlin se često žalio da zemlje članice bloka zloupotrebljavaju EPF za slanje starog oružja u Ukrajinu, a da nadoknadu iz fonda koriste za modernizaciju svoje vojske.

Zato je i odbio zahtev Evropske komisije za 100 milijardi evra za dopunu zajedničkog budžeta EU, koji finansiraju države članice, od čega bi polovina išla za podršku Ukrajini u naredne četiri godine, dok bi ostalih 50 milijardi evra bilo iskorišćeno za otplatu zajedničkog duga, kao i za izdatke za migracije i povećanje plata zvaničnika EU.

"Telegraf" podseća da iako je Šolc isticao da je u potpunosti posvećen finasiranju Ukrajine, nedavna presuda tamošnjeg ustavnog suda, o zabrani korišćenja fonda namenjenog koroni vrednog 60 milijardi evra u druge svrhe, otežava ispunjavanje dodatnih obaveza u pogledu potrošnje.

Lideri EU će razgovarati o reviziji EPF-a kada se sastanu u Briselu kasnije ovog meseca na svom poslednjem ovogodišnjem samitu Evropskog saveta.

image