Svet

Kuleba: Spremni smo i da cupkamo i igramo kako bismo ušli u EU, ali to da se poštuje

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je uveren da će se proces proširenja EU nastaviti i da će Ukrajina biti članica
Kuleba: Spremni smo i da cupkamo i igramo kako bismo ušli u EU, ali to da se poštuje© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Kijev je spreman na sve, uključujući i da "cupka i igra", ako su i to uslovi za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Sve ključne preporuke Venecijanske komisije su unete u ukrajinsko zakonodavstvo, naglasio je Kuleba, dodajući da "treba da igramo pošteno".

"Ako nam se kaže da nešto radimo, mi to i radimo, to treba konstatovati", rekao je Kuleba pred početak sastanaka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara zašto je Kijev uveren da su postignute reforme dovoljne da se zadovolje zahtevi Mađarske.

Kuleba je uveren da će se proces proširenja EU nastaviti i da će Ukrajina biti članica, ali ostaje pitanje da li će neko uspeti da uspori ovaj proces ili će ići glatko.

Mađarska blokira osmu tranšu vojne pomoći Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda u iznosu od 500 miliona evra, kao i pakete vojne (20 milijardi evra) i makrofinansijske (50 milijardi evra) podrške Kijevu od EU za 2024. do 2027. godine. Osim toga, Budimpešta se protivi pokretanju pregovora o pristupanju Ukrajine EU na samitu EU.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila da se započnu pregovori o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom i odredila pregovarački okvir ispunjavanjem nekoliko uslova za Kijev i Kišinjev.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je početkom novembra istakao da sumnja u obećanja Evropljana Kijevu o ulasku Ukrajine u EU.

image