Svet

Transrodni majmuni, fiktivni zaposleni i jastozi Pentagona: Na šta su SAD spiskale 900 milijardi

Pozajmljujemo 200 miliona dolara svakog sata, tri miliona dolara svakog minuta i 60.000 dolara svake sekunde, upozorio je republikanski senator Rend Pol u svom godišnjem "Festivus" izveštaju
Transrodni majmuni, fiktivni zaposleni i jastozi Pentagona: Na šta su SAD spiskale 900 milijardi© Скриншот/Твитер/Ренд Пол

Sjedinjene američke države su u 2023. godine potrošile skoro dvostruko više novca na razne bizarne projekte nego prethodne, ukazuje tradicionalni izveštaj o federalnoj potrošnji pod imenom "Festivus" republikanskog senatora Renda Pola.

Dok je prošle godine rad na društveno važnim projektima poput ubrizgavanja kokaina u štenad i istraživanje može li filmski zlikovac Tanos zaista da pucne prstima dok nosi rukavicu beskonačnosti američke poreske obveznike koštao 482 milijarde dolara, račun za projekte upitnog značaja u ovoj godini iznosio je 900 milijardi dolara. 

Pol je u svom izveštaju istakao da Vašington vodi "beskrajne ratove" i šalje novac stranim zemljama čak i u trenutku kada je državni dug narastao sa 30 na skoro 34 biliona dolara.

Navodi se primer studije u kojoj je 477.000 dolara potrošeno na izučavanje transrodnih majmuna gde su muške jedinke feminizirane injekcijama ženskih hormona.

Druga studija finansirana kroz program poljoprivrednih istraživanja vredan 1,7 milijardi dolara istraživala je da li boja krzna pasa utiče na njihovu rektalnu temperaturu nakon šetnje tokom vrelog dana.

Deo programa stipendija od 12 miliona dolara otišao je na proučavanje navika spavanja majmuna koji su ujutro uzimali metamfetamine, dok je 3,7 miliona dolara otišlo za procenu sklonosti majmuna da se kockaju.

U poslednjem pomenutom eksperimentu, istraživači su uklonili delove lobanja životinja i ubrizgali markere kako bi pratili njihove reakcije dok su se majmuni kockali između niskorizičnih i visokorizičnih opcija prikazanih na dva ekrana.

Vlada je takođe platila 33,2 miliona dolara izvođaču koji je hranio i brinuo se za skoro 4.000 majmuna držanih na ostrvu u državnom vlasništvu kod Južne Karoline za buduću upotrebu u laboratorijskim eksperimentima.

Zloupotreba kovid fondova

Pol je naveo nekoliko primera zloupotrebe u okviru inicijativa za oporavak od pandemije korona virusa, uključujući program vredan 800 milijardi dolara u kojem su mali poslodavci plaćeni da zadrže radnike na njihovim platnim spiskovima.

Prevaranti su uzeli novac za fiktivne zaposlene, u nekim slučajevima potvrđujući njihov identitet slikama lica Barbi lutke. Vladin sistem verifikacije nije uspeo da otkrije na ovaj način falsifikovana dokumenta.

Procenjuje se da je 38 miliona dolara iz kovid fondova otišlo ljudima za koje je vlada znala da su upokojeni, istakao je Pol.

Program grantova koji je trebalo da pomogne onima koji rade u industriji zabave da ostanu u poslu navodno je isplatio više od 200 miliona dolara poznatim muzičkim umetnicima i njihovim kompanijama za turneje.

Isplate su uključivale 8,9 miliona dolara reperu Lil Vejnu, 10 miliona dolara Krisu Braunu i 8,6 miliona dolara rok bendu Smešing Pampkins, čija se bogatstva već mere u desetinama miliona.

Neodgovorni troškovi

Pentagon je potrošio više od 8.000 dolara na rezervoar za jastoge, ali i napravio štetu vrednu 170 miliona dolara nepropisnim skladištenjem gazećih površina oklopnih vozila, hidrauličnih transmisija i turbinskih motora, rekao je Pol.

Senator je primetio da je savezna vlada potrošila 659 milijardi dolara samo na pokrivanje troškova u okviru kamata na svoj dug u poslednjoj fiskalnoj godini.

"Pozajmljujemo od Kine da bismo platili kamatu na sredstva koja uopšte nismo mogli da priuštimo da potrošimo", rekao je on.

"Festivus" je sekularni praznik 23. decembra na koji slavljenici iznose svoje nezadovoljstvo, a postao je poznat zahvaljujući američkom sitkomu "Sajnfeld".

image