Svet

Vakcinalni partibrejker: Slovačka pomrsila konce novom sporazumu SZO o pandemiji

U Slovačkoj vlada je aktivno radila protiv sporazuma zbog značajnog lošeg upravljanja tokom pandemije, velikog postotka smrtnosti, dezinformacija o vakcinaciji i širenja dezinformacija, ocenjuje "Euraktiv"
Vakcinalni partibrejker: Slovačka pomrsila konce novom sporazumu SZO o pandemiji© Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Države članice SZO složile su se oko procesa izrade konvencije za jačanje prevencije, spremnosti i odgovora na pandemiju, oslanjajući se na pouke iz pandemije kovida-19. Ali, kako konstatuje "Euraktiv", nažalost nisu sve države uključene.

U Slovačkoj, na primer, vlada je aktivno radila protiv sporazuma zbog značajnog lošeg upravljanja tokom pandemije, velikog postotka smrtnosti, dezinformacija o vakcinaciji i širenja dezinformacija.

Isti akteri koji su se glasno protivili merama, vakcinaciji i mandatu maski tokom pandemije sada su pronašli novu metu, sporazum SZO o pandemiji.

"Žao mi je što neki politički akteri i dezinformacioni mediji stalno izvrću važne teme u svoju korist. Šire histeriju, laži i priču o gubitku suvereniteta", rekao je slovački poslanik Vladimir Bilčik za "Euraktiv".

"Sporazum o pandemiji ne umanjuje naš suverenitet. To nam daje priliku da zajedno sa našim partnerima donosimo suverene odluke u borbi protiv budućih pandemija", dodao je on.

Sporazum o kojem su pregovarale 194 zemlje članice, nastoji da sarađuje na poboljšanoj razmeni informacija, ravnopravnom pristupu neophodnim zalihama i opremi, jačanju nacionalnih zdravstvenih kapaciteta i boljoj koordinaciji u kriznim situacijama.

"Sporazum o pandemiji je važan alat koji odgovara na haos koji je izbio pandemijom kovida 19. Trebalo bi da obezbedi plan za zajedničko delovanje u slučaju slične krize", nastavio je Bilčik.

Muke sa neposlušnima

Dezinformacije dovode u sumnju ustupanje državnog suvereniteta SZO tokom zdravstvene krize, sprovođenje obavezne vakcinacije ili praćenje kretanja građana, ocenjuje isti izvor.

Još u novembru premijer Robert Fico je rekao: 

"Ovu glupost su mogle da izmisle samo pohlepne farmaceutske kompanije, koje su počele da primećuju otpor nekih vlada protiv obavezne vakcinacije".

Desničarski poslanik i potpredsednik u Evropskom parlamentu Milan Uhrik iz Slovačke optužio je SZO da nastoji da preuzme kontrolu nad pandemijama i vakcinacijom širom sveta.

Kako je rekao za "Euraktiv" pretnju budućih pandemija i izazove povezane s njima ne može da reši nijedna vlada ili institucija sama.

Ministar za životnu sredinu Tomaš Taraba napisao je u objavi na Fejsbuku da "vlada neće pristati ni na jedan sporazum SZO koji bi preneo nacionalni suverenitet u rešavanju bilo kakve pandemije na nadnacionalno telo, kao što je cirkulisano u radnim dokumentima gde SZO treba da ima pravo da podriva suverenitet država i ljudska prava".

Poslanik Peter Kotlar iz nacionalističke stranke SNS, koji namerava da istražuje komponente vakcine protiv kovida 19, apelovao je na vladu u video snimku koji je objavio u novembru da iznese suprotno mišljenje SZO, odbacujući sadržaj sporazuma o pandemiji:

"U pravom trenutku skupićemo sve naše snage da to odbacimo", kazao je on.

Većina slovačkih poslanika slaže se da je sporazum o pandemiji neophodan, ali priznaju da određeni aspekti i dalje zahtevaju više diskusije.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Martin Hojsik rekao je za "Euraktiv" da pretnju budućih pandemija i izazove povezane s njima ne može da reši nijedna vlada ili institucija sama.

"Mediji i neki političari zloupotrebljavaju ovu temu i podrivaju poverenje u nauku, stručnjake i institucije, što može imati negativne zdravstvene, ekonomske i društvene posledice" kaže on i dodaje da iako dezinformacije dolaze iz vlade, Ministarstvo zdravlja nije uspelo da se umeša i izvrši neophodne ispravke, već je ostalo nemo.

Prema rečima Vladimira Bilčika, slovačka ministarka Zuzana Dolinkova je podlegla talasu dezinformacija i sama je iznela neke lažne tvrdnje.

SZO je odredila krajnji rok do maja 2024. za završetak pregovora o sporazumu o pandemiji, a finalizovani nacrt je pripremljen za razmatranje na odgovarajućoj Svetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi koja će biti održana u maju.

image