Svet

Evropa se setila da joj treba vojska: Italija se zalaže za formiranje kombinovane armije

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je izjavio da je formiranje kombinovane evropske vojske osnovni preduslov za sprovođenje efikasne evropske spoljne politike
Evropa se setila da joj treba vojska: Italija se zalaže za formiranje kombinovane armijewww.globallookpress.com © Mateo Lanzuela

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je izjavio da bi Evropska unija trebalo da formira sopstvenu kombinovanu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprečavanju sukoba.

On je u intervjuu za italijanski dnevnik "Stampa" rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet za partiju Forca Italia koju on vodi, prenosi Rojters.

"Ako želimo da budemo mirovnjaci u svetu, treba nam evropska vojska. To je osnovni preduslov za sprovođenje efikasne evropske spoljne politike", rekao je Tajani.

Prema njegovim rečima, u svetu sa moćnim igračima kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija i Rusija, sa krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika, italijanski, nemački, francuski ili slovenački državljani mogu biti zaštićeni samo nečim što već postoji, a to je Evropska unija.

Zelenski: EU neophodna zajednička proizvodnja oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe smatra da je Evropi potrebna vojska i to naoružana opremom domaće proizvodnje.

"Rat u Ukrajini je pokazao da Evropa mora da razvije zajedničku proizvodnju oružja kako bi se osiguralo da se kontinent može 'očuvati' u bilo kojoj globalnoj situaciji koja bi mogla nastati", rekao je Zelenski na konferenciji u Švedskoj preko video linka.

On je dodao da su dve godine, koliko traje sukob Ukrajine i Rusije, dokazale da je "Evropi potreban sopstveni arsenal i sopstvene sposobnosti za obezbeđenje odbrane i slobode".

Predsednik Ukrajine je izneo tvrdnju da Rusija može biti pobeđena i dodao da je situacija na frontu trenutno stabilna za ukrajinske snage, prenosi Rojters.

image