Svet

Nemačka pod pritiskom izbeglica: Broj zahteva za azil povećan više od 50 odsto

Migracije su postale veliki politički problem za vladu i jedna od najvažnijih tema u Nemačkoj
Nemačka pod pritiskom izbeglica: Broj zahteva za azil povećan više od 50 odstoGetty © Sean Gallup

Broj ljudi koji su u Nemačkoj podneli zahtev za azil, prošle godine iznosio je na 351.915, što je povećanje od 51,1 odsto u odnosu na 2022. godinu, saopštila je danas nemačka Savezna kancelarija za migracije i izbeglice.

"Najveći broj zahteva došao je iz Sirije (104.561), zatim slede državljani Turske sa 62.624 zahteva za azil i 53.582 Avganistanca", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Ti brojevi su i dalje daleko ispod onih iz 2015/2016. godine, kada je više od milion migranata došlo u Nemačku, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Iraka.
Migracije su postale veliki politički problem za vladu i jedna od najvažnijih tema u Nemačkoj, navodi agencija.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji se suočava sa ogromnim pritiskom opozicije da zaustavi migracioni trend, rekao je da u Nemačku "dolazi previše" migranata.

Krajem prošle godine, Šolc i lideri 16 nemačkih pokrajina dogovorili su se o novim i strožim merama za suzbijanje velikog broja migranata koji ulaze u zemlju, postigavši kompromis koji uključuje ubrzavanje procedura u vezi sa zahtevima za azil, ograničenje beneficija za tražioce azila i veću finansijsku pomoć od strane savezne vlade za pokrajine i lokalne zajednice koje se suočavaju sa prilivom migranata.

image