Svet

EU protiv Kine: Govori kineskog premijera i šefice EU u Davosu ukazuju na duboku podelu

Premijer Li Ćang je pozvao multinacionalne kompanije da više investiraju u Kinu, a predsednica Evropske komisije je govorila o demokratiji i geopolitičkim interesima Zapada
EU protiv Kine: Govori kineskog premijera i šefice EU u Davosu ukazuju na duboku podeluGetty © Anna Szilagyi

 Duboke podele u svetu postale su očigledne na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradu Davosu, na otvaranju godišnjeg sastanka poslovnih i političkih elita, kada su kineski premijer i predsednica Evropske komisije održali dijametralno različite govore, prenosi "Politiko".

Kineski premijer Li Ćang je pozvao multinacionalne kompanije da više ulažu u kinesku ekonomiju, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govorila o odbrani demokratije i geopolitičkih interesa Zapada.

Li je izneo predlog u pet tačaka, za koji je rekao da treba da "ponovo izgradi poverenje i unapredi ekonomsku saradnju Kine i Zapada." Takođe, premijer je zahtevao veću makroekonomsku koordinaciju i bolju tehnološku saradnju.

Kineski premijer nijednom nije pomenuo SAD, ali je nekoliko puta govorio o "nepouzdanim i nadmoćnim državama", što je bila jasna aluzija na SAD.

Najveći deo Lijevog govora bio je usmeren na ublažavanje zabrinutosti globalnih investitora zbog usporavanja kineske ekonomije. Li je uporedio kinesku ekonomiju sa švajcarskim Alpima i njihovim "talasastim planinskim vencem, punim veličanstvenih vrhova."

"Biranje kineskog tržišta nije rizik nego prilika, a Komunistička partija Kine dočekuje strane investitore raširenih ruku", dodao je Li.

Era sukoba i konfrontacija

Lijev poziv investitorima veoma se razlikuje od govora Fon der Lajenove, koja je za dvadesetak minuta čak devet puta pomenula demokratiju i šest puta slobodu.

Fon der Lajenova je Evropu opisala kao globalnog lidera, koji pokušava da se uhvati u koštac sa globalnim izazovima.

„I za javni i privatni sektor nikada nije bilo važnije stvaranje novog vezivnog tkiva. Nijedan od savremenih izazova ne poštuje granice“, rekla je predsednica Komisije.

Fon der Lajenova je upozorila da se svet suočava sa "najvećim rizikom za globalni poredak u posleratnoj eri" i da se rizici "spajaju jedni sa drugima."

Fon der Lajenova je, uprkos eri "sukoba i konfrontacije, fragmentacije i straha", na kraju pokušala da pokaže veru u evropsku budućnost.

"Sloboda poslovanja je u vezi sa slobodom političkih sistema", dodala je Fon der Lajenova.

Reči Fon der Lajenove su izgovorene u trenutku kada su podele između svetskih lidera postale očigledne. U utorak je delegacija SAD već napustila Alpe, što je bio još jedan simptom nedostatka volje za dijalogom.

image