Svet

Bivši pakistanski premijer osuđen na 10 godina zatvora: Odao državnu tajnu da SAD žele da ga uklone

Šta može biti smešnije od toga da je Pakistan zatvorio svog premijera i ministra spoljnih poslova zbog razotkrivanja spoljne zavere, poručili su iz stranke Imrana Kana, nazivajući čitav slučaj "smejurijom", prenose mediji
Bivši pakistanski premijer osuđen na 10 godina zatvora: Odao državnu tajnu da SAD žele da ga uklonewww.globallookpress.com © Umar Qayyum/xinhua

Pakistanski sud osudio je bivšeg premijera Imrana Kana i njegovog stranačkog zamenika Šaha Mehmuda Kurešija na po deset godina zatvora. Optuženi su za odavanje državnih tajni, rekao je portparol Kanove partije PTI.

Zulfikar Buhari je u utorak rekao, kako citira AP, da je presuda objavljena u zatvoru u severnom gradu Ravalpindi, nedaleko od glavnog grada Islamabada.

"Našim advokatima nije bilo dozvoljeno da zastupaju Imrana Kana. Nisu smeli ni da unakrsno ispituju svedoke. Ono što se odvijalo na sudu bila je samo šarada i laž", rekao je Buhari.

Optužbe se odnose na takozvani "Slučaj šifra", poverljivi telegram koji je pakistanski ambasador u Vašingtonu poslao Islamabadu 2022. godine, ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini.

Imran Kan se pojavio na bini na mitingu 2022. godine pokazujući papir za koji kaže da dokazuje inostranu zaveru protiv njega.

U dokumentu je, prema pisanju medija pisalo da će "sve biti oprošteno ako Imran Kan bude uklonjen sa vlasti". Nije imenovao zemlju - ali je kasnije bio veoma kritičan prema Sjedinjenim Državama, sugerišući da su SAD u pitanju.

Tužilaštvo je saopštilo da su postupci gospodina Kana predstavljali "curenje poverljivog dokumenta" i "narušavanje diplomatskih odnosa". Optužba o narušavanju diplomatskih odnosa može dovesti do doživotnog zatvora ili čak smrtne kazne.

Slučaj se tokom poslednjih nekoliko meseci vodio u specijalnom sudu koji je osnovan u zatvoru u kome je gospodin Kan bio u pritvoru od avgusta. Međunarodnim medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju.

Lokalni mediji javili su da je sudiji nedavno sugerisano "da ubrza suđenje".

Bivši pakistanski premijer nazvao je "Slučaj šifra" "lažnim", dodajući da se "dovršava kršenje ustavnih zahteva i zakonskih propisa".  

"Ovo nije suđenje, već ishod meča koji je unapred određen", ukazao je Imran Kan.

Ponavljajući te komentare, njegova stranka PTI je primetila da "ne može biti smešnijeg slučaja od 'šifre'".  

"Šta može biti smešnije od toga da je Pakistan zatvorio svog premijera i ministra spoljnih poslova zbog razotkrivanja spoljne zavere", poručili su iz Kanove stranke.

Kanov advokat Naim Panđutha na Iksu je poručio da ne prihvata "ovu nezakonitu odluku", kao i da će uložiti žalbu.

Kan, bivši profesionalni igrač kriketa koji je postao premijer 2018. godine, zbačen je 2022. izglasavanjem nepoverenja. Opozicija ga je optužila za loše upravljanje, kao i za loše vođenje privrede i spoljne politike. Tada je tvrdio da je svrgavanje rezultat američke zavere.

Kontroverza oko političara se tu, međutim, nije završila tako što je Kan postao predmet desetina slučajeva, što je izazvalo masovne ulične proteste njegovih pristalica, što je rezultiralo i desetinama žrtava.

Imran Kan je upucan u nogu u gradu Vazirabad u novembru 2022. godine, kada je naoružani napadač otvorio vatru na konvoj automobila u kojem je on bio.

U avgustu 2023, političar je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi u vezi sa, kako su tužioci tvrdili, pokušajem da se prikrije primanje državnih poklona dok je bio na funkciji premijera. Državno pravosuđe je, međutim, kasnije suspendovalo kaznu, odobrivši mu kauciju. Kan je, međutim, ostao u zatvoru po drugim optužbama.

Najnovija odluka suda izrečena je uoči parlamentarnih izbora u Pakistanu, koji se održavaju 8. februara, a Kanove pristalice tvrde da je ovo pokušaj da se Kanu onemogući političko delovanje i utiče na rezultat izbora.

image