Svet

"Figaro": Putin je kriv za poskupljenje struje u Francuskoj?

Francuzima će računi za struju 1. februara ponovo porasti, što je drugo povećanje u protekle dve godine, a ministar finansija za poskupljenje krivi Moskvu
"Figaro": Putin je kriv za poskupljenje struje u Francuskoj?Getty © Jeff J Mitchell / Staff

Ministar ekonomije Bruno Le Mer "obradovao" je Francuze najavom novog poskupljenja struje od četvrtka, 1. februara. To je drugo povećanje cena struje u protekle dve godine, ali ministar koji je takođe odgovoran i za energetiku, odbija da preuzme odgovornost za novo poskupljenje.

"Dozvolite mi da vas podsetim da, ako su cene struje porasle, to je zato što je Vladimir Putin, prijatelj gospođe (Marin) Le Pen, napao Ukrajinu i izazvao skok cena struje i gasa", rekao je Le Mer na TF1.

"Oni su direktno odgovorni", dodao je ministar, aludirajući na ruskog predsednika i liderku Nacionalnog okupljanja.

Eksperti za "Figaro" kažu da je sukob u Ukrajini "glavni razlog energetskog šoka koji je Evropa doživela", ali nije isključivi.

"Izjava Bruna Le Mera je u velikoj meri tačna, energetska kriza je u velikoj meri izazvana ratom u Ukrajini", kaže Nikolas Goldberg, energetski stručnjak u "Kolumbus konsaltingu". Rusija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika prirodnog gasa u svetu. "Ali ministar zaboravlja strukturni element kada ne pominje stanje francuske nuklearne elektrane", dodao je Goldberg.

Francuska je u leto 2022. zatvorila 32 do 56 nuklearnih reaktora nakon što je u jesen 2021. otkriven problem "stresne korozije" na nekoliko reaktora. Zbog toga, zemlja je bila prinuđena da poveća proizvodnju električne energije iz gasa, što je dodatno povećalo cene energenata.

Čak i pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, veleprodajne cene energenata su počele da rastu, podstaknute "Gaspromovim" naglim smanjenjem isporuka gasa, podsećaju stručnjaci i navode da je na cenu struje uticao i postpandemijski ekonomski oporavak Kine.

Žak Perseboa, profesor na Univerzitetu u Monpeljeu, tako smatra da je "povećanje cena struje 2022. godine uglavnom posledica pritiska kineske potražnje, što je dovelo do rasta cena struje i gasa".

Drugim rečima, navodi list, Ukrajina, nuklearni reaktori, oporavak Kine i smanjenje isporuka jeftinog gasa Evropi zajedno "naduvali" su račune Francuza, već prilično nezadovoljnih situacijom u zemlji i životnim standardom.

image